Tampereen sähkölaitoksen johtaja lupaa: Hintoja lasketaan heti, kun se on mahdollista

Sähkön ennakoidaan olevan kallista alkuvuonna, mutta Tampereen sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen lupaa hintojen laskevan heti, kun nähdään pysyvä trendi alaspäin.

22.9. 17:12 | Päivitetty 23.9. 9:04

Aamulehti

Talvesta tulee vaikea, eikä sähkön hinnan laskua ole odotettavissa. Aamulehden sähkömarkkinoita käsitelleessä studiokeskustelussa Tampereen sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen sanoi, että näköpiirissä ei ole helpotusta. Laitinen sanoo markkinan ennakoivan, että tammi-, helmi- ja maaliskuussa hinnat tulevat olemaan korkeita.

Tampereen sähkölaitoksen toistaiseksi voimassa olevien sopimusten viimeisimmät hinnankorotukset tulivat voimaan viime viikolla. Korotukset ovat olleet tuntuvia.

Laitinen lupasi, että hinnat tulevat alas heti, kun nähdään pysyvä trendi alaspäin. ”Jokaista pientä nyppyä alaspäin ei huomioida.”

Hintojen laskeminen on Laitisen mukaan mahdollista toteuttaa nopeammin kuin hintojen nosto. Tämä perustuu siihen, että hintojen nostosta pitää ilmoittaa asiakkaille kuukautta aiemmin, mutta hintojen lasku voidaan toteuttaa ilman varoaikaa.

Studiokeskusteluun osallistuneet kertoivat myös, millainen sähkösopimus heillä itsellään on.

Lue lisää: Katso Aamulehden suora studiokeskustelu tallenteelta: Mitä Ukrainan sodasta tiedetään juuri nyt?

Lue lisää: Näin pirkanmaalaiset verkkoyhtiöt katkovat sähköjä kunnissa – ”Jos kymmenen prosenttia sähkötehosta pitää katkaista, kyllä siihen kaikki joutuvat osallistumaan”

Lue lisää: Mitä kaupoissa tapahtuu, jos sähköt joudutaan katkaisemaan? – Näin Kesko ja S-ryhmä säästävät sähkössä: ”Laskemme myymälöiden lämpötiloja”

Keskustelemassa olivat Tampereen sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen, kansanedustaja, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen ja varapuheenjohtaja Arto Pirttilahti (kesk.), Tampereen kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula, Tampereen yliopiston sähkötekniikan professori Pertti Järventausta ja Ekokumppaneiden toimitusjohtaja Suvi Holm.

Entiseen ei ole paluuta

Kaikki keskustelijat korostavat, että paluuta entiseen ei ole tämän kriisin jälkeen, ja sähkönhintojen voimakas vaihtelu jatkuu tulevaisuudessakin. Syynä on, että uusiutuvan energian tuotanto on sääriippuvaista. Uusiutuvaa energiaa syntyy pääasiassa tuulesta ja auringosta.

Uudenlaista sopeutumista tarvitaan, vaikka jo nykyisin tuulivoiman sääriippuvuutta tasataan Tampereella Tammerkosken voimalaitoksella. Jussi Laitinen sanoi studiokeskustelun jälkeen, että kun tuulivoimaa tulee paljon, Tammerkosken voimala ei pyöri ja päinvastoin.

Ekokumppaneiden toimitusjohtaja Suvi Holm sanoi, että energianeuvonnalle on nyt kova tarve.

Neuvontapuhelin soi tiuhaan

”Eurooppa on sotatilassa ja täysin poikkeuksellisessa tilanteessa, mutta tästä voi ottaa opiksi”, sanoo Tampereen yliopiston sähkötekniikan professori Pertti Järventausta. Kriisi todennäköisesti muuttaa käyttötottumuksia ja siitä on hyötyä tulevaisuudessa.

Kansanedustaja Arto Pirttilahti sanoo, että siirtymä puhtaaseen energiaan on tavoite, mutta järki edellä täytyy mennä. Hän mainitsee esimerkkinä polttoaineen jakeluvelvoitteen väliaikaisen alentamisen.

Ekokumppaneiden toimitusjohtaja Suvi Holmin mukaan tavallinen kuluttaja on melko mahdottomassa tilanteessa, koska tietoa sähkömarkkinoiden toiminnasta ei ole aiemmin tarvittu. Holm kertoo neuvontapuhelimen soineen tiuhaan.

Lue lisää: Miksi sähkön hinta nousee pilviin, vaikka Suomessa tuotantoa riittää? Lue tämä juttu, niin ymmärrät

Tampereen kaupunki julkaisi keskiviikkona omat energiansäästökeinonsa. Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula Tampereen kaupungilta sanoi keskustelussa, että vaikein asia on valaistus, koska valaistuksella on vaikutusta turvallisuuden tunteeseen. Säästöä saadaan kuitenkin muuttamalla hieman valaistuksen alkua ja loppua.

Perttula sanoo, että sähkökatkojen varalle tehdään kiinteistöille omat suunnitelmat esimerkiksi vanhustentaloille, sairaaloille ja hoitolaitoksille.

Sähkökatkot ovat mahdollisia varsinkin kulutuspiikkien aikana. Sähköä käytetään eniten arkisin kello 8–10 ja 15–18. Vuodenaikaan liittyvä kulutuspiikki on talven kylmimpinä päivinä ja jouluna.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut