Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle – Ministeri Tuppurainen: ”Väistämätön päätös”

Fortum ja Saksan valtio ovat päässeet sopuun Uniperin kansallistamisesta. Fortum on kertonut pitävänsä tiedotustilaisuuden asiasta tiedotustilaisuuden myöhemmin tänään.

Fortum ja Saksan valtio ovat päässeet sopuun Uniperin kansallistamisesta.

21.9. 8:47 | Päivitetty 21.9. 10:12

Energiayhtiö Fortum ja Saksan valtio ovat päässeet sopuun Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin kansallistamisesta, Fortum kertoo.

Fortum kertoo tiedotteessaan, että se, Uniper ja Saksan valtio ovat saaneet päätökseen neuvottelut talousvaikeuksissa olevan Uniperin pitkän aikavälin ratkaisusta. Ratkaisu korvaa heinäkuussa sovitun Uniperin 15 miljardin euron pelastuspaketin.

Uuden sopimuksen mukaan Saksan valtio hankkii kaikki Fortumin Uniper-osakkeet hintaan 1,70 euroa osakkeelta, eli yhteensä noin 0,5 miljardilla eurolla. Fortum on maksanut osakkeista vuosien varrella yli seitsemän miljardia euroa.

Osakepääoman korotuksen ja osakekaupan jälkeen Saksan valtio omistaa Uniperista noin 98,5 prosenttia.

Uniper myös lupaa palauttaa Fortumille sille myöntämän kahdeksan miljardin euron rahoituksen. Lisäksi Saksan valtio pääomittaa Uniperia 8 miljardilla eurolla.

”Uniperin kaasuliiketoimintaan liittyvät tappiot ovat nyt jo lähes 8,5 miljardia euroa eikä Uniper pysty enää yksityisessä omistuksessa olevana yhtiönä jatkamaan tehtäväänsä kriittisenä toimitusvarmuuden tarjoajana”, Fortum kertoo.

Fortumin toimitusjohtaja: myynti on oikea ratkaisu

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo, että Uniperin myynti on oikea ratkaisu sekä Uniperille että Fortumille.

”Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaasun rooli Euroopassa on muuttunut peruuttamattomasti ja sen mukana myös voimakkaasti kaasuun nojaavan liiketoimintamallin tulevaisuuden näkymät. Tässä tilanteessa pohja Fortumin ja Uniperin yhdistymiseltä putosi pois”, Rauramo sanoo tiedotteessa.

Rauramo myöntää Fortumin tehneet aikoinaan virheellisiä valintoja.

”Teimme aikanaan valintoja, joista olimme sen hetkisen tiedon, toimintaympäristön ja näkymien perusteella aidosti varmoja. Jälkikäteen katsottuna osa näistä strategisista valinnoista on osoittautunut virheiksi.”

Uniperin myynti aiheuttaa Fortumille tappioita ja pienentää sen omaa pääomaa. Fortum arvioi kuitenkin, että sen oma pääoma säilyy ”riittävällä tasolla” eikä lisärahoitusta yhtiön tukemiselle sen omistajilta tarvita.

Järjestely edellyttää viranomaishyväksyntöjä

Järjestely edellyttää vielä viranomaishyväksyntöjä ja Uniperin ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksen.

Fortum odottaa, että järjestely saadaan päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Fortum kertoo, että osapuolet ovat myös sopineet, että mikäli Uniper aikoo myydä osan tai kaiken vesivoima- ja ydinvoimaliiketoimintansa Ruotsissa, Fortumilla on ensisijainen oikeus tehdä niistä ostotarjous vuoden 2026 loppuun saakka.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) on pitänyt tärkeänä, että Fortum saa takaisin Uniperille myöntämänsä rahoituksen ja ettei Fortumin täydy pääomittaa Uniperia.

Suomen valtio on Fortumin suurin omistaja.

Tuppurainen kuvaa Fortumin Uniper-sopimusta väistämättömäksi päätökseksi, joka on tehty poikkeuksellisen epävarmassa tilanteessa. Hänen mukaansa ratkaisu mahdollistaa Fortumille sodan aiheuttamien tappioriskien rajauksen.

Tuppurainen kertoo, että valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt asiaa viime viikon keskiviikkona ja sunnuntaina. Ministerivaliokunta on puoltanut sitä, että Suomen valtio Fortumin enemmistöomistajana osaltaan tyytyy esitettyyn ratkaisuun.

Fortumin osakkeen kaupankäynti keskeytettiin tiistaina Helsingin pörssissä sen jälkeen, kun kansainväliset uutistoimistot kertoivat nimettömien lähteiden perusteella tietoja Uniper-sopimuksesta.

Fortumin osake jäi 12,10 euroon 9,5 prosentin nousulla.

Uutinen päivittyy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut