Saksan, Uniperin ja Fortumin neuvottelut loppu­suoralla – Tuppurainen: ”Suomalaisten veronmaksajien ei tule pääomittaa Fortumia”

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tuppurainen osallistui tiistaina EU:n yleisten asioiden neuvoston kokoukseen Brysselissä.

20.9. 18:22

Saksa, Uniper ja Fortum neuvottelevat Fortumin omistaman saksalaisen energiayhtiön Uniperin kohtalosta. Saksa aikoo kertoa Uniperin kansallistamisesta keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Saksa on pääomittamassa Uniperia kahdeksalla miljardilla eurolla osana pelastuspakettia. Bloombergin mukaan rahoja käytettäisiin Uniperin velkojen maksuun Fortumille.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) osallistui tiistaina EU:n eurooppaministereiden eli yleisten asioiden ministerineuvoston kokoukseen Brysselissä.

Tuppurainen ei kommentoinut iltapäivällä lehtitietoja siitä, että päätös Uniperin kansallistamisesta on tulossa pian. Hän korosti neuvottelujen olevan kesken.

”Mahdollisuus on olemassa, että Saksan valtio ostaa Uniperin osakkeet, jotka ovat Fortumin hallussa”, Tuppurainen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän totesi tilanteen muuttuneen edellisen, kesällä solmitun Uniperin pelastuspaketin jälkeen.

”Venäjä käy nyt energiasotaa. Aiemmat päätökset perustuivat muun muassa Nord Stream 1 -putken toimintaan, joka ei ole enää käytössä.”

Tiistaina Bloomberg kertoi myös, että pelastuspaketissa Saksa pääomittaisi Uniperia kahdeksalla miljardilla eurolla niin, että rahoja käytettäisiin velkojen maksuun Fortumille.

Olisiko lehtitietojen mukainen sopimus Suomelle tyydyttävä, eli sellainen jossa Fortum saa kahdeksan miljardin rahoituksen takaisin?

”En kommentoi vuototietoja, mutta jo kesällä pidimme tärkeänä, ettei Fortum pääomita Uniperia eikä suomalaisten veronmaksajien tule pääomittaa Fortumia.”

Tuppurainen kommentoi neuvotteluja jo aiemmin tiistaina aamupäivällä saapuessaan kokoukseen Brysselissä. Hänen mukaansa Suomen valtio ei ole neuvotteluosapuoli. Suomen valtio on kuitenkin Fortumin suurin omistaja.

Lue lisää: Tuppurainen: Valtio-omistaja ei hyväksyisi Uniperin kansallistamista Saksassa ilman kompensaatiota

”Pidämme tärkeänä, että Fortum saa takaisin Uniperille maksamansa kahdeksan miljardin rahoituksen ja ylipäänsä, että suomalaisille veronmaksajille ei tämän kriisin ratkaisusta koidu mitään aiheettomia kustannuksia”, Tuppurainen sanoi.

Muita tavoitteita on turvata Fortumin toimintakyky ja kyky investoida sekä huolehtia osaltaan sähkön huoltovarmuudesta.

”Emme tietenkään hyväksy kansallistamista ilman kompensaatiota. Korvaus tästä tulee saada”, Tuppurainen sanoo.

Kokoomus kertoi tiistaina, että se aikoo esittää hallitukselle oman epäluottamus­lauseen energiayhtiö Uniperin tilanteeseen liittyen, kun eduskunta lähiaikoina keskustelee perussuomalaisten energiavälikysymyksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut