Presidentti Niinistö puhui YK:ssa: ”Ukraina puolustautuu ihailtavalla rohkeudella, voimalla ja tehokkuudella”

Presidentti Sauli Niinistö piti Suomen kansallisen puheenvuoron kokouksessa.

20.9. 17:43 | Päivitetty 20.9. 22:01

YK:n yleiskokouksen korkean tason viikko alkoi New Yorkissa tänään tiistaina.

Aamulehti näyttää uutistoimisto Reutersin välittämää suoraa lähetystä kokouksen puheenvuoroista. Edustajien puheet on osittain simultaanitulkattu englanniksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti Suomen kansallisen puheenvuoron kokouksessa 20 jälkeen Suomen aikaa.

Niinistö puhui muun muassa Ukrainan sodasta ja ukrainalaisten urheudesta. Hänen mukaansa sodan heijastusvaikutukset ovat jo nyt kauaskantoiset ja vakavat.

”Venäjän julma ja provosoimaton sota Ukrainaa vastaan on nyt raivonnut seitsemän kuukautta. Se on aiheuttanut valtavaa surua ja tuhoa Ukrainan suvereenilla maaperällä. Venäjän voimankäyttö rikkoo räikeästi Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjaa. Kyseessä on hyökkäys, kuten tämä yleiskokous on sen määritellyt”, Niinistö sanoi.

”Ukraina käyttää sille olennaisesti kuuluvaa oikeutta itsepuolustukseen. Tuoreista taistelukentiltä tulleista raporteista päätellen se tekee sen ihailtavalla rohkeudella, voimalla ja tehokkuudella.”

Puheessaan Niinistö kiinnitti huomiota myös maailmanlaajuiseen ruokakriisiin, joka oli tosiasia jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Hän kiitti YK:n pääsihteeriä Antonio Guterresia ja Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania näiden väsymättömistä ponnisteluista saada aikaan sopimus Ukrainan viljakuljetusten turvaamiseksi.

Niinistö muistutti, kuinka hän viime vuonna puhui YK:n yleiskokouksessa edessämme olevasta maailmanlaajuisesta ilmastohätätilasta.

”Kulunut kesä on osoittanut, että näin todella on. Olemme nähneet äärimmäistä kuivuutta ja helleaaltoja eri puolilla maailmaa. Afrikan sarvesta Eurooppaan, Kiinasta Yhdysvaltoihin. Pakistanin tulvien aiheuttaman katastrofin laajuus ei ole vielä täysin selvillä, mutta tuho on jo valtava.”

Tilanne vaatii presidentin mukaan kahdenlaisia toimia. Kurssia on muutettava ennen kuin on liian myöhäistä.

”Toiseksi meidän on autettava niitä, jotka kärsivät eniten, ja tuettava niitä, joilla on vähemmän resursseja käsitellä tätä uhkaa”, Niinistö sanoi.

YK:n yleiskokouksen tiistaina avannut pääsihteeri Guterresvaroitti maapallon vakavasta tilasta. Hänen mukaansa horisontissa on näkyvissä ”maailmanlaajuinen tyytymättömyyden talvi”.

Guterresin mukaan luottamus on murentumassa, eriarvoisuus kasvamassa räjähdysmäisesti ja planeettamme on polttavan kuuma. Ihmiset kärsivät, eniten heikoimmassa asemassa olevat, Guterres sanoi.

Hän viittasi globaaliin lämpötilan nousuun ja siihen, että Pakistanissa on äskettäin jäänyt veden alle alue, joka on suuruudeltaan Britannian kokoinen.

Pääsihteeri suomikin puheessaan fossiiliyrityksiä.

”Maailmamme on riippuvainen fossiilisista polttoaineista. On aika puuttua asiaan. Meidän on saatava tilille fossiiliyritykset ja niiden mahdollistajat”, Guterres sanoi.

Pääsihteeri kehotti kehittyneitä talouksia verottamaan fossiilisista polttoaineista saatavia voittoja ja ohjaamaan varat sekä korvaamaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia vahinkoja että auttamaan ihmisiä, jotka kamppailevat korkeiden hintojen kanssa.

”Saastuttajien täytyy maksaa”, Guterres sanoi.

Aiemmin tiistaina iltapäivällä vuorossa oli myös muun muassa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Puheenvuorosta teki suomalaisittain mielenkiintoisen se, että Nato-maa Turkin on katsottu viivyttävän Ruotsin ja Suomen jäsenyyden ratifiointia.

Suomen ja Ruotsin jäsenyyden on jo ratifioinut 27 kaikkiaan 30:stä Naton jäsenmaasta.

Maanantaina Erdoğan kommentoi yhdysvaltalaisen PBS:n haastattelussa Ruotsin olevan terrorismin kehto.

Hänen mukaansa Suomi ei kuitenkaan ole samanlainen tapaus.

”Suomalaiset ovat hieman rauhallisempia. Heillä on tilanne paremmin hallinnassa”, Erdoğan arvioi PBS:lle.

Hän totesi, että lopullinen päätösvalta asiassa on Turkin parlamentilla.

YK:n korkean tason viikon aikana valtionjohtajat ja ministerit sekä muut kokoukseen osallistuvat keskustelevat muun muassa Venäjän hyökkäyssodan globaaleista vaikutuksista, kuten ruoka- ja energiakriiseistä.

Presidentti Niinistö osallistuu tänään myös terrorismin ja ekstremismin vastaisen Christchurchin vetoomuksen korkean tason tapahtumaan, jonka ovat kutsuneet koolle Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern.

Lisäksi Niinistö pitää videopuheenvuoron YK:n biodiversiteetti­osapuolikokousta (COP-15) valmistelevassa korkean tason tapahtumassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut