Vasemmisto­liiton rivit hajosivat jo: Anna Kontula ei aio äänestää potilasturvallisuuslain puolesta, eikä hän ole ainoa

Valiokunnan käsittelyssä alkuperäistä esitystä lievennettiin, mutta edelleenkään kaikki vasemmistoliiton kansanedustajat eivät aio äänestää sen puolesta.

Vasemmistoliiton pirkanmaalainen kansanedustaja Anna Kontula aikoo äänestää potilasturvallisuuslakia vastaan. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on kokonaisuudessaan päättänyt, että se äänestää lain puolesta.

16.9. 18:26 | Päivitetty 16.9. 19:58

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esitteli perjantaina potilasturvallisuuslakia, joka on menossa eduskunnassa äänestykseen maanantaina. Lain taustalla ovat terveysalan ammattiliittojen työtaistelu-uhat. Lain avulla rajataan hoitajien työtaisteluoikeutta, ettei kansalaisten henki ja terveys vaarantuisi.

Potilasturvallisuuslaki on ajanut hallituksen kriisin partaalle hallituspuolue vasemmistoliiton ilmoitettua alkuviikolla, ettei se hyväksy sitä ilman merkittäviä muutoksia. Valiokunnan käsittelyssä alkuperäistä esitystä lievennettiin, mutta edelleenkään kaikki vasemmistoliiton kansanedustajat eivät aio äänestää sen puolesta.

Lue lisää: Kiistellystä potilasturvallisuus­laista päätös, työntekijän uhkasakko poistetaan – näin puolueet kommentoivat

Lue lisää: Hoitajat vastustivat uutta lakia Helsingin keskustassa – ”Täysin käsittämätön kokonaisuus”

Vasemmistoliiton valkeakoskelainen kansanedustaja Anna Kontula aikoo näillä näkymin äänestää hallituksen lakiesitystä vastaan. ”En usko, että sellaista muutosta lakiin tulee, että minä sitä voisin kannattaa.”

Kontula toteaa, että lakia lähdettiin alun perin sorvaamaan siksi, että tehohoito pystyttäisiin takaamaan Suomessa. ”Ensin sitä laajennettiin koskemaan paljon muutakin kuin tehohoitoa, vaikka siellä ei edes ole lakon uhkaa enää.”

Kontulan mukaan tehohoidossa henkeen ja terveyteen liittyvät uhat olivat ymmärrettäviä. Tehohoidon henkilöstö on pitkälle erikoistunutta, eikä pätevää työvoimareserviä löydy. ”Liiton kieltäytyessä suojelutyöstä voi syntyä tilanne, jossa työnantaja ei voi korvata työntekijöitä varautumalla tai rahaa käyttämällä.”

Vastaavaa tilannetta ei Kontulan mukaan ole esimerkiksi ikääntyneiden kotihoidossa tai erikoissairaanhoidossa. ”Ne ovat isoja aloja, joiden ammattitaitovaatimukset eivät ole yhtä kriittisiä ja joissa on paljon myös yksityistä, lakon ulkopuolelle jäävää tuotantoa.”

Kontulan mukaan lakiin tuli eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kannatettavia muutoksia, kuten työntekijän uhkasakon poistuminen.

”Sitä taas en osaa erityisesti sanoa hyväksi, että aluehallintovirasto (avi) saa keskeyttää lakon neljästi.” Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaan aluehallintovirastot voisivat siirtää lakkoja viikon ajaksi korkeintaan neljä kertaa peräkkäin.

”Tämä laki väistämättä jo säädettäessä kajoaa työtaisteluoikeuteen, vaikkei sitä lainkaan käytettäisi. Jos perusoikeuksia rajoitetaan, siihen pitäisi olla pätevät perusteet”, Kontula sanoo. Kontula ihmettelee, miten juuri tämä lakko on sellainen, että tarvitaan laki, jollaista ei ole tarvittu aiemmin Suomessa käydyissä työtaisteluissa.

Lakiesitystä vastaan aikoo äänestää ainakin myös vasemmiston raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen.

Lue lisää: Li Andersson: Vasemmistoliiton kanta potilasturvallisuuslakiin riippuu hallitusryhmien neuvottelujen tuloksesta

Alun perin hoitajaliitot Tehy ja Super uhkasivat lakoilla tehohoidossa ja kotihoidossa. Ne myös kieltäytyivät suojelutyöstä, jolla voitaisiin varmistaa, ettei ihmisten henki ja terveys vaarannu. Liitot peruivat tehohoidon lakot käräjäoikeuden kiellettyä ne. Kotihoidossa lakot ovat kuitenkin alkamassa.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen sanoi perjantaina, että hän aikoo itse äänestää lain puolesta, mutta ei voi taata samaa muiden vasemmistoliiton kansanedustajien osalta.

”Siitä tällä hetkellä lähdetään, että yhteinen sopu on rakennettu siinä hengessä, että kaikki voivat seistä sen takana”, Kyllönen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kyllösen mukaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on päättänyt, että se äänestää lain puolesta. Anna Kontulan käsityksen mukaan puolesta äänestävät eivät kuitenkaan edusta ryhmän suurta enemmistöä.

Täydennys ja tarkennus 16.9. kello 19.55: Kontulan haastattelua täydennetty. Korjattu Kontulan kotipaikaksi Valkeakoski Tampereen sijaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut