Käynnissä on vilkas tautisyksy, joita ei koronavuosina koettu – Nyt jylläävät tavalliset hengitystieinfektiot

Influenssakausi alkaa tavallisesti vasta myöhemmin. Vatsatauteja ei ole vielä runsaasti, vaikka yksittäisiä epidemian poikasia on tavattu.

Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen sanoo, että korona on saattanut vähentää vastustuskykyä tavallisille taudeille, kun koronainfektion aikaan tavallisia hengitystieinfektioita tavattiin vähän. Räsänen kuvattiin syksyllä 2020.

16.9. 17:17

Aamulehti

Syksyn flunssakausi on käynnistynyt tavanomaisilla hengitystieinfektioilla. Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen sanoo, että epidemiatilanne näyttää tyypilliseltä ”vilkkaanpuoleiselta” tautisyksyltä, jollaisia oli ennen koronaa.

”Vielä en ole nähnyt analyyseja siitä, onko Infektioiden esiintyvyys nyt suurempaa kuin parina koronaa edeltävänä syksynä: se on ihan mahdollista, koska koronan aikaan kaikkia hengitystieinfektioita tavattiin poikkeuksellisen vähän, ja infektiopainetta on”, Räsänen vastaa sähköpostitse.

Paine johtuu Räsäsen mukaan siitä, että koronan aikaan lapsilla ei ollut tavallisia tauteja, jolloin väestössä on suhteellisen iso määrä pikkulapsia, joilla ei ole syntynyt immuniteettia tavallisia tauteja vastaan. Lisäksi isompien lasten ja aikuisten suoja voi olla jo hiipunut.

Suurin osa taudeista lieviä

Räsäsen mukaan erilaisia hengitystieinfektioita on nyt paljon liikkeellä. Taudinaiheuttajien laadusta ei sen sijaan ole tarkempaa tietoa: ”Koska suurin osa taudeista on lieviä, ei niistä oteta aiheuttajaa selvittäviä näytteitä.”

Syyskuun alussa uutisoitiin enterorokosta, ja enterovirustauteja on Räsäsen mukaan yhä paljon. Muita laajoja epidemioita koronaa lukuun ottamatta ei ole tiedossa.

Vatsatautiepidemioita ei ole vielä tavattu laajasti.

”Joitakin tapauksia on toki ollut, ja joitakin ikäihmisten asumisyksiköissä nähtyjä epidemian poikasiakin, jotka on saatu hyvin hallintaan.”

Influenssakausi alkaa tavanomaisesti vasta myöhemmin syksyllä.

Korona lisäsi tietoisuutta

Räsänen uskoo, että pari vuotta jatkunut koronaepidemia on lisännyt ihmisten tietoisuutta tautien tarttumisesta ja siitä, miten omalla toiminnalla voi ehkäistä tautien leviämistä.

”Uskon kyllä, että koronan jäljiltä ihmiset osaavat ja ymmärtävät olla poissa ihmisten ilmoilla silloin, kun tuntevat olevansa sairastumasta tai sairastuneet. Se on tietysti hyvä: useimmat taudit ovat aivan alkuvaiheessa tartuttavimmillaan, ja tautien leviämistä voi noin oikeasti ehkäistä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut