Fortum voi menettää valtaosan Uniperiin sijoittamistaan rahoista

Saksan enemmistöomistus Uniperissa voi olla askel yhtiön kansallistamiseksi.

Uniperin kivihiilivoimala Maasvlakte 3 Rotterdamin satamassa 18. toukokuuta 2021.

15.9. 20:53

Suomen valtionyhtiö Fortum saattaa menettää valtaosan energiayhtiö Uniperiin sijoittamistaan rahoista, jos Uniper kansallistetaan. Näin arvioi muun muassa energiateknologiaan ja -markkinoihin perehtynyt teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.

Fortumilla on yhteensä Uniperissa kiinni noin 15 miljardia euroa. Tästä reilut seitsemän miljardia euroa on osakepääomaa. Heinäkuussa sovitun pelastuspaketin yhteydessä Fortum lisäksi lainasi Uniperille kahdeksan miljardia euroa konserniavustuksena.

Uniper neuvottelee parasta aikaa tilanteensa vakauttamisesta Saksan valtion kanssa. Neuvotteluihin sisältyy vaihtoehto, jonka mukaan enemmistö yhtiöstä voi siirtyä Saksan valtion hallintaan, jos valtio järjestää yhtiölle lisää pääomaa. Lundin mukaan enemmistöomistajuus voi pedata tietä koko yhtiön kansallistamiseksi Saksan valtiolle.

”Saattaa olla, että seuraava askel eli yrityksen kansallistaminen on helppo ottaa sen jälkeen, kun valtio on ensin kasvattanut osuuttaan yhtiössä”, Lund sanoo.

Hänen mukaansa ei ole varmaa, mihin hintaan enemmistöomistus Uniperissa voisi siirtyä Saksalle. Varmaa ei ole sekään, voiko Saksa saada enemmistön yksipuolisella päätöksellään.

Heinäkuun sopimuksen yksityiskohtia ei täysin tiedetä

Heinäkuun pelastuspaketin yhteydessä Saksa osti Uniperista 30 prosenttia, ja Fortumin osuus liudentui 56 prosenttiin. Samalla Saksa lainasi Uniperille 17 miljardia euroa osana tukipakettia.

Lundin mukaan kyseessä on hybridilaina, joka voidaan tarvittaessa muuttaa suoriksi omistusosuuksiksi yhtiössä. Tempun ehtoja ei ole hänen tietääkseen kerrottu julkisuuteen.

”Emme tiedä täysin yksityiskohtia heinäkuussa tehdystä sopimuksesta.”

”Tuolloin Saksa kuitenkin sai 30 prosentin osuutensa suhteellisen halpaan hintaan. Jos sillä mennään nyt, Fortumin osuuden arvo tulee laskemaan”, Lund sanoo.

Tämän jälkeen Uniperin mahdollisen kansallistamisen yhteydessä tullaan Lundin mukaan todennäköisesti neuvottelemaan jäljellä oleville osakkeille pörssiarvoa korkeampi hinta.

”Uniperin osakkeen arvo on niin sulanut, että varmasti kansallistamisen yhteydessä neuvoteltaisiin selvästi sitä korkeampi hinta osakkeille.”

Alkuperäisen reilun seitsemän miljardin euron osakepääomasta Fortum tulee kuitenkin menettämään suuren osan.

”Jos Fortumin osuus ennen kansallistamista on liudentunut, korvaus osakkeista tietenkin on pienempi (kuin alkuperäinen sijoitus).”

”Veronmaksajat menettävät seitsemän miljardia”

Lundin mukaan Fortum osti Uniperin aikoinaan rahoilla, jotka se oli saanut myytyään kannattavaa liiketoimintaa pois.

”Sähkön jakeluverkot myytiin Carunalle yhdeksällä miljardilla eurolla. Myös kaukolämpöliiketoiminta myytiin pois.”

”Pääosa näistä kaupoista saaduista rahoista on nyt kiinni Uniperissa. On epävarmaa”, paljonko siitä saadaan takaisin.

Toinen vaihtoehto Uniperin ostamisen asemesta olisi ollut jakaa myyntivoitot omistajilleen, jolloin Suomen valtio olisi saanut niistä suurimman osan, Lund sanoo.

”Yli seitsemän miljardia euroa on se summa, jonka me veronmaksajat olemme nyt menettämässä. Joku saattaisi kysyä, mitä sillä rahalla olisi voitu tehdä”, Lund sanoo.

”Kyllähän tässä puhutaan hirveän suuresta rahasta pienessä maassa. Sillä rahalla pystyttäisiin paikkaamaan isoja aukkoja, joita valtio ei pysty hoitamaan esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut