Oppilaiden ja henkilökunnan nimitietoja on voinut näkyä ulkopuolisille koulujen Wilma-järjestelmässä – Tampereella ei nähty tarpeelliseksi tiedottaa asiasta

14.9. 14:54 | Päivitetty 14.9. 15:48

STT, Aamulehti

Koulujen Wilma-järjestelmässä olevia oppilaiden nimitietoja on voinut näkyä ulkopuolisessa sovelluksessa.

Tietoja on pystynyt lukemaan epävirallisessa Wilma Plus -sovelluksessa. Huoltajat tai oppilaat ovat voineet nähdä esimerkiksi oppilaan luokkatovereita tai koulun henkilöstöä koskevia tietoja.

Wilma Plus -sovellus oli noutanut tietoja virallisesta Wilma-järjestelmästä. Wilmaa ylläpitävä Visma Enterprise oy on nyt poistanut kyseisen tietojennoutomahdollisuuden.

Visma Enterprise Oy:n koululiiketoimintajohtaja Teemu Lehtonen kertoo STT:lle, että asia koskee kaikkia Wilma Plussaa käyttäneitä. Lehtonen arvioi aiemmin Helsingin Sanomille, että Wilma Plussalla on noin 10 000 käyttäjää.

Wilma Plus -sovelluksen ongelmista kertoi Joensuun kaupunki tiedotteessaan keskiviikkona. Myös Kuopion kaupunki tiedotti aiheesta.

Joensuun tiedotteessa muistutetaan, että Wilma-tunnuksilla ei tule kirjautua mihinkään muualle kuin viralliseen Wilma-sovellukseen.

”Vaikka kaupunki ei ole omilla toimenpiteillään voinut estää tapahtunutta, suhtaudumme asiaan vakavasti ja pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia”, sanoo Joensuun kaupungin tietosuojavastaava Tiina Salminen kaupungin tiedotteessa.

Tampereella ei havaintoja

Tampereella Wilma-järjestelmä on käytössä sekä perusopetuksen että toisen asteen puolella. Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelän mukaan epävirallinen Wilma Plus -sovellus ei kuitenkaan ole käytössä perusopetuksessa.

”Emme ole ohjanneet tai suositelleet sen käyttämistä. Tulin juuri rehtorikokouksesta, jossa oli paikalla 60 rehtoria ja apulaisrehtoria eikä kenelläkään ollut havaintoa mistään ongelmista tai tästä ilmiöstä.”

Lukiokoulutuksen johtaja Mari Aalto kertoo, että hänenkään korviinsa ei ole tullut tietoa ongelmista. ”Visma tiedotti viikko sitten keskiviikkona, että Wilma Plus -sovelluksessa on ollut joitain ongelmia, jotka on korjattu.”

Aallon mukaan Tampereella ei ole havaittu mitään ongelmia, joten asiasta ei ole tiedotettu koteihin.

Wilman pääkäyttäjänä Tampereen kaupungilla toimiva hallintosihteeri Laura Nietula kertoo, että huoltajilta tai opiskelijoilta ei ole tullut viestiä ongelmista Wilman käytössä.

”Tiedotteen laittamista koteihin ei ole siksi nähty tarpeelliseksi.”

Edit kello 15.47: Täydennetty Tampereen kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut