EU-komission puheenjohtaja: Energiayhtiöiden ylisuurille tuotoille tulossa leikkuri

Komission puheenjohtaja puhutteli suoraan Volodymyr Zelenskyin puolisoa Olena Zelenskaa, joka seurasi puhetta yleisöstä Euroopan parlamentissa Strasbourgissa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puhui EU-parlamentille keskiviikkona 14. syyskuuta Strasbourgissa.

14.9. 6:41 | Päivitetty 14.9. 12:41

STT

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ottanut kantaa siihen, mitkä keinot sähkön hintakriisiksi kärjistyneessä Euroopan energiakriisissä ovat etenemässä. Von der Leyen kommentoi asiaa keskiviikkona vuosittaisessa unionin tilaa käsittelevässä puheessaan.

Von der Leyenin mainitsemia keinoja olivat muun muassa ylisuurten tuottojen taklaaminen tuottajilta sekä sähkön huippukulutuksen leikkaaminen. Myös fossiilisten polttoaineiden tuottajilta kerätään maksu.

Ideana on kerätä toimilla 140 miljardin euron varat, jotka viedään kuluttajien hyväksi. Myös energiayhtiöiden asemaa markkinoilla on tarkoitus samalla helpottaa.

Von der Leyen kuvaili venäläisen kaasun tuonnin merkittävää pudotusta, mutta kuvasi samalla Venäjän roolia Euroopan energiamarkkinoilla raadollisesti. ”Näemme myös, että Venäjä manipuloi aktiivisesti energiamarkkinaamme.”

Von der Leyen ehdotti puheessaan myös uutta sääntelyä kriittisten raaka-aineiden turvaamiseksi. Käytännössä kyse olisi varannoista, joilla turvattaisiin Litiumin kaltaiset kriittiset raaka-aineet, joiden jalostusketjussa Kiinalla on äärimmäisen merkittävä rooli.

Von der Leyenin puheen yksityiskohdat kuvaavat myös laajemmin sitä, missä tilanteessa hän puheensa piti. Suuren energiapuheen sijaan se olikin kokonaisuutena ennen kaikkea puhe sodan kohdanneelle Euroopalle.

Puheensa aluksi von der Leyen totesikin, että vastaavaa keskustelua unionin tilasta ei ole koskaan aiemmin käyty sodan raivotessa Euroopan maaperällä.

Pakotteet pysymässä

Von der Leyen kuvasi, kuinka Eurooppa on onnistunut selviämään kriiseistä yhä nopeammin, ensin kauan vieneestä finanssi- ja eurokriisistä pandemiaan ja Venäjän sotaan. ”Tänä vuonna, kun Venäjän joukot ylittivät rajan Ukrainassa, vastauksemme oli yhtenäinen, päättäväinen ja välitön. Ja ajattelen, että voimme olla ylpeitä siitä.”

Komission puheenjohtaja oli pukeutunut sinikeltaisiin ja puhutteli Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puolisoa Olena Zelenskaa, joka seurasi puhetta yleisöstä. Hän viittasi rohkeuteen sekä tämän perheen että muiden ukrainalaisten vastustaessa Venäjää.

”Tänään Ukraina seisoo vahvana, koska koko maa on taistellut. Katu kadolta ja talo talolta. Ja viime päivinä olemme nähneet ukrainalaisten rohkeuden maksavan itsensä takaisin”, von der Leyen sanoi.

Von der Leyen puhui myös Euroopan tuesta Ukrainalle. ”Hyvä Olena, ilmoitan, että työskentelemme teidän kanssanne tukeaksemme vahingoittuneiden ukrainalaisten koulujen kunnostamista. Tarjoamme tarvitsemanne, 100 miljoonaa euroa, koska Ukrainan tulevaisuus alkaa kouluista ja lapsista.”

Von der Leyen lupasi myös Ukrainan pääsyn EU:n roaming-alueelle. Roaming tarkoittaa sitä, että teleoperaattorin palveluita käytetään toisen operaattorin verkossa.

Von der Leyenin mukaan on oltava selväsanainen siinä, että pakotteet ovat nyt pysymässä. ”Venäjän armeija ottaa siruja astianpesukoneista ja pakastimista korjatakseen sotakalustoaan, koska puolijohteita ei enää ole”, hän sanoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut