Pääministeri Marin EU-parlamentille: Viisumien myöntämistä venäläisille rajoitettava voimakkaasti, Ukraina voittaa sodan tuellamme

Strasbourgissa tiistaina puhunut pääministeri Sanna Marin sanoo, että Ukrainan tukemista tulee jatkaa ja kovempia pakotteita Venäjälle täytyy langettaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puhui tiistaina 13. syyskuuta EU-parlamentille Strasbourgissa.

13.9. 10:21 | Päivitetty 13.9. 13:32

Ukrainan tukemista on jatkettava kaikissa muodoissa, ja lisäksi on oltava valmis entistä kovempiin pakotteisiin Venäjää vastaan. Näin pääministeri Sanna Marin (sd.) luonnehtii Euroopan parlamentille näkemystään tulevasta Strasbourgissa tiistaina.

”Sellaista etupiirien maailmaa, jota Venäjä tavoittelee, ei voi hyväksyä. Venäjä haastaa meitä, kiristää meitä ja uhkailee meitä, mutta me emme taivu”, hän sanoi täysistuntoviikon puheessaan. Aamulehti näytti Marinin puheen suorana lähetyksenä.

Marinin viestinä oli, että tuettuna Ukraina tulee voittamaan sodan. Hänen mukaansa pakotteiden tulee myös näkyä tavallisten venäläisten arjessa. ”Ei ole oikein, että samalla, kun Venäjä tappaa siviilejä, venäläiset turistit matkustavat vapaasti Euroopassa. Viisumien myöntämistä on rajoitettava voimakkaasti.”

Marinin mukaan EU:n ja Venäjän viisuhelpotussopimuksen soveltamisen täydellinen keskeyttäminen on tässä tilanteessa perusteltu, mutta ei yksinään riittävä päätös. Suomessa keskustelua on aiemmin herättänyt se, että esimerkiksi Baltian maissa on ollut vielä tiukempi suhtautuminen viisumeihin kuin Suomessa, jossa on myös tiukennettu turistiviisumien myöntämistä.

Hän myös totesi, että luottamus Venäjään ei tule palautumaan pitkään aikaan ja painotti EU:n yhtenäisyyden merkitystä.

Tukea energiapäätöksille

Marinin puheessa otettiin kantaa myös Euroopan energiakriisiin, jota sota ja Venäjän muut toimet ovat kärjistäneet. Hänen mukaansa lyhyellä aikavälillä on välttämätöntä etsiä keinot turvata energian saanti ja laskea energian hintaa.

Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä oikea keino on hänen mukaansa investoida voimakkaasti uusiutuvaan ja päästöttömään energiatuotantoon.

”On tärkeää, että komissio tuo esityksiä, joilla voidaan nopeasti puuttua sähkön hintaan, sähkömarkkinoiden häiriöihin sekä tähän liittyviin akuutteihin kysymyksiin kuten sähkön johdannaispörssin ongelmiin.”

Marinin mukaan EU:n yhtenäisyys on tärkeää, mutta se ei tapahdu budjettia kasvattamalla tai yhteisistä säännöistä löysäämällä. ”Talouspoliittisen vastuun tulee jatkossakin kuulua jäsenvaltioille itselleen perussopimusten mukaisesti.”

Marinin mukaan jo pandemian aikaan havahduttiin myös siihen, kuinka riippuvaisia Euroopassa ollaan ulkopuolisista tuotantoketjuista esimerkiksi lääkkeiden osalta. Venäjään puolestaan suhtauduttiin hänen mukaansa naiivisti.

”Meidän olisi tarkemmin pitänyt osata kuunnella ystäviämme Baltiasta ja Puolasta, jotka ovat eläneet neuvostovallan alla. Maksamme nyt kovaa hintaa riippuvuudestamme venäläisestä energiasta.”

Marinin mukaan autoritaarisiin maihin ei voi nojata myöskään kriittisiin teknologioihin liittyvissä tuotantoketjuissa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut