Kanta-Hämeen sairaan­hoitopiiri yrittää estää oikeusteitse lakon teho-osastolla – MTV: Myös Varsinais-Suomessa yritetään samaa

Sairaanhoitopiirin johtajan mukaan kyseessä saattaa olla ensimmäinen kerta, kun hoitoalan työtaistelussa tätä keinoa pyritään käyttämään.

12.9. 14:24 | Päivitetty 12.9. 16:10

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri aikoo jättää Helsingin käräjäoikeuteen turvaamistoimihakemuksen teho-osastoa koskevan lakon kieltämiseksi. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Sairaanjohtopiirin johtaja Seppo Ranta varoittaa, että akuuttia tehohoitoa tarvitseva ihminen voi menehtyä minuuteissa. Näin on, jos esimerkiksi potilas tarvitsee kiireellisesti hengityskonetta eikä hän saa hoitoa.

”Tämän vaaran torjumiseksi olemme tähänkin toimeen ryhtyneet. Tämä on aika poikkeuksellista, lienee ensimmäinen kerta, kun hoitoalan työtaistelussa tätä keinoa pyritään käyttämään”, Ranta sanoo.

Teho-osasto ja valvontayksikkö

Rannan mukaan sairaanhoitopiirin tehtävä on ensi sijassa potilaiden hoidon ja hengen turvaaminen, mikä pyritään eri keinoin varmistamaan.

Vuorokauden mittaisen hoitajien lakon on määrä alkaa Kanta-Hämeen keskussairaalassa perjantaina, ellei sopua synny tai lakkoa estetä muilla keinoin sitä ennen. Kanta-Hämeessä lakon kohteena olisivat teho-osasto ja valvontayksikkö. Se koskisi Rannan mukaan yhteensä kymmentä potilaspaikkaa.

Hän kertoo, että potilaita pyritään etukäteen ohjaamaan ympäröiviin sairaanhoitopiireihin Tampereelle, Helsinkiin ja Turkuun. Akuutin vaaran voi aiheuttaa kuitenkin se, että sairaalassa olevan potilaan kunto heikkenee äkillisesti.

Lue lisää: Lakkotilanteessa teho-osastot todennäköisesti suljetaan – Hämeenlinnasta potilaita voitaisiin tuoda hoitoon Tampereelle

Päätti hakemuksesta itsenäisesti

Seuraavat teho-osastojen lakot ovat uhkaamassa loppukuun aikana Turun ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa. Jokaisella kolmella paikkakunnalla varaudutaan teho-osastojen sulkemiseen lakkojen toteutuessa.

Rannan mukaan turvaamistoimenpidehakemus on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin itsenäinen toimi, jota ei ole koordinoitu Turun ja Oulun sairaaloiden tai Kuntatyönantajien kanssa. Eri puolilla on asiaa kuitenkin selvitetty.

MTV:n tietojen mukaan myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri yrittää oikeusteitse estää tulevan lakon Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) teho-osastolla.

Sairaanhoitopiirin vt. johtaja Petri Virolainen kertoo MTV:lle, että turvaamistoimihakemus on määrä jättää tänään Helsingin käräjäoikeuteen. Hoitajaliittojen Tehyn ja Superin kaavailema lakko Tyksin teho-osastolla alkaisi ensi viikon tiistaina.

Hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin sekä Kuntatyönantajien välistä kiistaa sovitellaan parhaillaan valtakunnansovittelijan johdolla.

Päivitetty 12.9.2022 kello 14.42: Juttua päivitetty Seppo Rannan kommenteilla.

Täydennys 12.9.2022 kello 16.09: Juttuun on täydennetty Varsinais-Suomen tilanne MTV:n mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut