Lakkotilanteessa teho-osastot todennäköisesti suljetaan – Hämeenlinnasta potilaita voitaisiin tuoda hoitoon Tampereelle

Sairaaloissa varaudutaan jo teho-osastojen mahdollisiin sulkuihin.

Turussa lakon on määrä alkaa aikaisintaan 20. syyskuuta. Hoitaja työskenteli T-sairaalan päivystyksessä Tyksin akuutissa Turussa elokuussa 2020.

7.9. 18:15

STT

Lakon uhkaamien teho-osastojen hoitajille ei löydy korvaajia, sillä työ vaatii pitkää erikoistumista, eikä merkittävää teho-osastotyön hallitsevaa työvoimareserviä ole olemassa.

”Meillä ei ole ylimääräisiä teho-osastohoitoon koulutettuja hoitajia muilla sote-alan sektoreilla, josta heitä voisi siirtää takaisin teho-osastoille. Semmoista työvoimareserviä tähän työhön ei ole olemassa”, sanoi Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

”Yksittäisiä työntekijöitä voi olla käytettävissä, mutta iso kuva on se, että jos hoitajat lähtevät pois teho-osastolta eikä saada suojelutyötä, niin teho-osaston toiminta loppuu.”

Näin on käymässä esimerkiksi Kanta-Hämeessä, jossa vuorokauden mittaisen lakon on tarkoitus alkaa 16. syyskuuta.

”Lakon alkaessa teho-osaston tulee olla tyhjä, eli muutamaa päivää aikaisemmin tehohoitoa tarvitsevia potilaita ryhdytään siirtämään muihin sairaaloihin”, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylihoitaja Kirsi Leino.

Hämeenlinnasta potilaita voitaisiin siirtää Tampereelle, Riihimäeltä Helsinkiin ja Forssasta Turkuun. Lähisairaaloihin on jo alustavasti oltu siirroista yhteydessä.

Työskentely teho-osastolla vaatii osaamista, jota ei ole muilla osastoilla. ”Kaikenlainen monitorointi ja osastolla annettavan lääkehoidon toteuttaminen on sellaista, mitä suurelta osin tehdään vain teholla”, sanoi Valviran Henriksson.

Pikakoulutusta tehtäviin ei ole olemassa tai edes mahdollista järjestää. ”Teho-osaston sairaanhoitajaksi kouluttautumisessa ei ole kyse muutamista viikoista tai kuukausista, vaan tehtävään vaaditaan vuoden tai kahden vuoden koulutus.”

Valtakunnallista koulutusohjelmaa tehohoitajille ei ole olemassa, vaan koulutus tapahtuu sairaaloissa.

Suojelutyöstä neuvotellaan

Oulun yliopistollisessa sairaalassa toivotaan, että lakkoa siirrettäisiin niin kuin Kanta-Hämeessä ja Varsinais-Suomessakin. Ouluun lakkovaroitus on annettu ajalle 13.–16. syyskuuta.

Ylen tietojen mukaan valtakunnansovittelija Anu Sajavaara esittää lakon siirtämistä kahdella viikolla myös Oulussa.

”Siirto antaisi lisäaikaa valmistautumiseen ja myös ratkaisun löytämiseen sovitteluissa”, sanoo OYS:n vs. johtajaylilääkäri Kati Ojala.

Jos lakko toteutuu, Ojalan mukaan seuraava kysymys on se, saadaanko suojelutyötä. Oulussa neuvottelut suojelutyöstä ovat vielä sairaalan ja paikallisjärjestön edustajien kanssa kesken. Kanta-Hämeessä ja Tyksissä suojelutyöstä on lakon aikana kieltäydytty.

”Jos niin käy myös täällä, emme pysty pitämään teho-osastoja auki.”

Priorisointi tiukkenee

Turussa lakon on määrä alkaa aikaisintaan 20. syyskuuta. Tyksin Mika Valtonen sanoo, että valmiita ratkaisuja ei ole tilanteeseen, jossa korvaavaa henkilökuntaa ei voi käyttää.

Hän arvioi, että jos teho-osasto menee lakon vuoksi kiinni, joutuu sairaala viime kädessä työskentelemään samaan tapaan kuin sota- tai katastrofialueella eli triage-periaatteen pohjalta, jossa ensin huomioidaan vammojen vakavuus, sen jälkeen hoidon kiireellisyysaste ja sitten se, mitä resursseja on käytettävissä.

”Hieman kärjistäen tämä tulee olemaan se tilanne, jos yliopistosairaalan teho-osasto on kiinni. Silloin hengenvaarassa olevat hoidetaan triage-periaatteen mukaan eli pyritään auttamaan niillä resursseilla, mitä on käytettävissä. Tällöin myös priorisointi tulee tiukemmaksi, eli koitetaan arvioida, kuka eniten hyötyy siitä hoidosta, jota pystymme antamaan silloin kun teho-osastoa ei ole.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut