Taysin tuore tutkimus: Kellojen siirto kesäaikaan lisää vanhusten reisiluun murtumia

Kellojen siirto kesäajan vuoksi vaikuttaa tuoreen tutkimuksen mukaan vanhusten murtumariskiin. Taustalla on päivärytmin muutos, joka aiheuttaa lyhytaikaisesti kielteisiä vaikutuksia.

Kun ikäihminen lähtee liikkeelle kellojen kesäaikaan siirtämisen jälkeen, kaatumisriski voi olla siirtämistä seuraavan viikon aikana hieman suurempi kuin muina aikoina. Aihekuva.

7.9. 7:31

Aamulehti

Kun keväällä kelloja siirretään kesäaikaan, sitä seuraavana maanantaina ja myös koko viikon vaikuttaisi yli 70-vuotiailla olevan hieman enemmän reisiluun murtumia kuin muina ajankohtina.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa tehdyn tutkimuksen tulos on päätutkija, dosentti Aleksi Reiton mukaan hyvä lisä keskusteluun kellojen siirrosta. Kellojen siirtäminen liittyy Suomessakin käytössä olevaan kesäaikaan. Kelloja siirretään maaliskuussa tunnilla eteenpäin ja lokakuussa taaksepäin.

Reito kertoo, että asiaa lähdettiin tutkimaan siksi, että kaatuminen on yleisin reisiluun murtuman aiheuttava tapahtumaketju, johon voisi olla vaikutusta unen laadulla ja vireystilalla. ”Sellaista orastavaa löydöstä meidän aineistossamme sitten tuli”, hän sanoo.

Löydös on linjassa aiempien tutkimustulosten kanssa siitä, että päivärytmin muutos aiheuttaa lyhytaikaisesti kielteisiä vaikutuksia. Reito toppuuttelee silti innostumasta liikaa. ”Tässä ei puhuta mistään massiivisesta kansanterveydellisestä asiasta.”

Lue lisää: Milloin kellon siirtämisestä luovutaan ja mitä hyötyä siitä olisi? Kokosimme vastaukset 7 kysymykseen kellojen siirtämisestä

Riskin kasvu noin 5–10 prosenttia

Taysin tutkimus oli Reiton mukaan tutkimusryhmän työssä yksittäinen sivujuonne hänen nostettuaan esille 2014 julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen, jossa havaittiin kellojen siirron vaikuttavan melko selkeästi sydäntapahtuman riskiin.

Taysin tutkimuksessa hyödynnettiin hoitoilmoitusrekisterin tietoja 1997−2020, ja katsottiin, miten kellojen siirto vaikutti päiväkohtaiseen reisiluun murtumien ilmaantuvuuteen keväällä ja syksyllä. Reisiluun murtumia löytyi hieman enemmän kuin muina ajankohtina, kun otettiin huomioon viikko- ja viikonpäiväkohtaiset vaihtelut.

”Tarkastelluilla lyhyillä aikajaksoilla suhteellisen riskin kasvu oli noin 5–10 prosenttia”, Reito kertoo.

Aihetta keskusteluun

”Kun seuraavan kerran taas keskustellaan, mitä kellojen siirrolle pitäisi tehdä, on hyvä huomioida tämä kaikki tutkimuksessa todettu. Haittoihin voidaan lisätä vaikutus ikäihmisiin”, Reito sanoo.

Tutkimuksessa käsitellään ryhmätason muutosta pitkällä aikavälillä, joten siitä ei ole otettavissa niksejä omaan arkeen. ”Yksilötasolla tulee asiaan niin paljon vaikuttavia tekijöitä, että hyvin vaikeaa se olisi”, Reito sanoo.

Tutkimus julkaistiin PeerJ-lehdessä elokuussa 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut