Eritekoirista tulee poliisin virallisia apulaisia – ”Merkittävä ja tehokas tutkinnan apuväline”

Parhaillaan poliisikoiralaitos tutkii mahdollisuutta kouluttaa poliisikoiria etsimään kätkettyjä puhelimia ja kovalevyjä.

5.9. 17:46

Poliisi on jo pari vuotta kokeillut eritekoirien käyttöä seksuaali- ja väkivaltarikosten tutkinnassa. Kokemukset ovat olleet niin hyviä, että Poliisihallitus on hyväksynyt eritekoirien koulutuksen poliisikoiratoiminnan uudeksi erikoiskoulutusalaksi.

Tällä haavaa poliisilla on kuusi eritekoiraa ja kaksi uutta koiraa koulutettavana.

”Eritekoira on merkittävä ja tehokas tutkinnan apuväline erityisesti seksuaali- ja väkivaltarikosten tutkinnassa. Koirat voivat löytää siemennestetahroja, joita poliisi ei muuten löytäisi kenttäolosuhteissa. Tähän mennessä eritekoiria on Suomessa käytetty jo yli 40 rikospaikkatutkimuksessa”, kertoo poliisikoiralaitoksen johtaja ylikomisario Pekka Kokkonen tiedotteessa.

Eritekoiria on poliisin käytössä myös muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa.

Avuksi elektroniikan etsintään

Nyt poliisikoiralaitos tutkii, voiko poliisikoiran kouluttaa etsimään kätkettyjä puhelimia, kovalevyjä sekä muistikortteja ja -tikkuja.

”Elektronisten esineiden etsintään erikoistuneet koirat voisivat olla avuksi poliisin rikospaikkatutkinnassa. Olemme hankkineet yhden koiran, jolle olemme opettaneet elektronisten esineiden etsintää erilaisista ympäristöistä, kuten asunnoista, autoista ja varastoista”, Kokkonen sanoo.

Poliisihallitus päättää elektronisten esineiden etsintäkoirien pilottikäytöstä ensi vuonna.

Kaiken kaikkiaan poliisikoiria on Suomessa yhteensä noin 250. Poliisikoiralaitos hankkii ja omistaa kaikki Suomen poliisikoirat. Hämeenlinnassa sijaitseva poliisikoiralaitos on osa Poliisiammattikorkeakoulua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut