JSN antoi vapauttavan päätöksen Ylelle, joka perui Tehyn puheenjohtajan kutsun A-studion lähetykseen

JSN:n mukaan tapauksessa ei ollut näyttöä taipumisesta ulkopuoliseen painostukseen.

2.9. 20:28

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi Ylelle vapauttavan päätöksen tapauksessa, jossa Yle perui Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen kutsun A-studion lähetykseen huhtikuussa.

Kantelijoita oli yhteensä kolme, joista yksi oli Rytkönen. Kanteluiden mukaan Yle olisi perunut haastateltavan kutsun ulkopuolisen painostuksen takia, jolloin se olisi rikkonut journalistin ohjeita.

Rytkönen sanoi kantelussaan saaneensa vain muutamaa tuntia ennen lähetystä Yleltä tiedon, että ohjelmassa esiintyvä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) ei halua esiintyä ohjelmassa hänen kanssaan.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen toteaa vastauksessaan, ettei kutsun peruminen ulkopuolisen painostuksen vuoksi pidä paikkaansa. Hänen mukaansa A-studion toimitus päätti keskittyä haastamaan yksin ministeri Lindéniä potilasturvallisuuslaista sen sijaan, että olisi haastatellut useampia osallistujia. Jokisen mukaan studiovieraiden kokoonpanoa koetettiin laajentaa. Tällöin toimitus oli yhteydessä Tehyn puheenjohtajaan sekä KT Kuntatyönantajiin. Toimitus ei kuitenkaan saanut enää kiinni ministeriä, jonka kanssa oli jo sovittu yksilöhaastattelusta.

Päätoimittajan mukaan on normaali journalistinen käytäntö, että haastateltaville kerrotaan, millaiseen tilanteeseen he ovat tulossa. Ministeriä ei saatu kiinni, joten toimitus päätti pysyä alkuperäisessä suunnitelmassaan yksilöhaastattelussa. Tällöin jo haastateltavaksi suostuneen Rytkösen kutsu peruttiin.

Jokisen mukaan yksi henkilö, jota oli ehditty pyytää lähetykseen, sai toimituksesta väärää tietoa siitä, miksi vierailu hänen osaltaan peruttiin.

JSN:n mukaan tapauksessa ei ollut näyttöä taipumisesta ulkopuoliseen painostukseen. Keskeneräisen jutun näkökulman ja haastateltavien tarkentuminen on tavanomaista journalistisessa prosessissa, JSN:n ratkaisussa sanotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut