Tampereen turvallisuusjohtaja neuvoo kaikkia varautumaan sähkökatkoihin – Jakeluhäiriöt voivat vaikuttaa teollisuuteen ja kauppojen valikoimiin

Sähkön säästötalkoisiin voisi kehittää koronavilkun tyylisen sovelluksen, sanoo Tampereen turvallisuusjohtaja Jouni Perttula.

Suomella on Tampereen riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttulan mukaan hyvät varmuusvarastot ja kaupunkien peruspalveluissa on käytössä varavoimalat. Aamulehti kuvasi Perttulan helmikuussa 2022.

1.9. 6:00

Aamulehti

Tampereen kaupunki etsii nyt energian säästökeinoja eri palvelualoilta. Energian säännöstelyä ei ole jouduttu miettimään yhtä laajalla skaalalla sitten 70-luvun, sanoo riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula.

"Kaupunki on sähköistynyt sen jälkeen aika tavalla lisää”, Perttula sanoo.

Kaupunki arvioi syyskuun aikana, millaisia ongelmia sähkön ja energian jakeluhäiriöt voivat aiheuttaa. Kaupunginjohto päättää laskelmien perusteella ne palvelut, jotka ainakin on turvattava.

Sähkökatkoista tulee Perttulan mukaan varoituksia, jos kuormitus alkaa olla äärirajoilla.

Korona-aika on saanut jotkut keräämään kotiinsa omaa varmuusvarastoa. Kaikkien kannattaa Perttulan mielestä miettiä hetki, mitä tekee, jos pidempi energiakatkos tulee.

Jos kotona on varalla peruselintarvikkeita, pärjää, vaikka lämpötila laskee tai jääkaapin kylmätavarat lämpiävät.

Palvelut pyörivät

Suomella on Perttulan mukaan hyvät varmuusvarastot ja esimerkiksi sairaalat on turvattu varavoimalla.

Kaupungin lakisääteiset palvelut kuten sairaalat, palvelukeskukset ja koulut pyörivät Perttulan mukaan jatkossakin tavallisesti.

”Jos ollaan tiukassa tilanteessa, se on arvovalinta- ja poliittinen päätös, mitä palveluja tullaan sulkemaan.”

Avuksi sähkövilkku

Yhteisiin säästötalkoisiin voisi Perttulan mielestä kehittää koronavilkun tyylisen sovelluksen. Kaikki voisivat seurata esimerkiksi Finngridin sivulta, paljonko sähkökapasiteettia on juuri sillä hetkellä ja harkita omaa kulutustaan lukujen valossa.

"Jokainen voisi osallistua omilla päätöksillään, laittaako saunan tai uunin päälle, jos ollaan jo lähellä kulutushuippua.”

Kaupunki pystyy säännöstelemään sähköä kiinteistökohtaisesti. Yhden asteen alennus huonelämpötilassa voi Perttulan mukaan tarkoittaa 10–20 prosentin säästöä sähkölaskussa.

Kaikki ovat tottuneet lyhyisiin sähkökatkoihin ukkosella. Vähänkään pidemmät jakeluhäiriöt voivat Perttulan mukaan olla vaarallisia niille, jotka tarvitsevat kotonaan erityistä hoivaa ja tukea.

Vuorokausien mittaiset sähkökatkot vaikuttaisivat jo teolliseen tuotantoon ja logistiikkaketjuihin koko Euroopassa. Ne voisivat näkyä valikoimien kaventumisena kauppojen hyllyillä.

Tampere on mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas -kampanjassa, joka haastaa kaikkia kotitalouksia miettimään, miten omaa energian kulutusta voisi pienentää.

Mikä?

Astetta alemmas -kampanja

Alkaa täydellä teholla 10.10.2022 Energiansäästöviikolla.

Ohjeet energiansäästöön kuluttajille, kotitalouksille ja taloyhtiöille.

Haastaa organisaatiot ja yhteisöt näkyvään energiatekoon.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut