Hallitus suunnittelee uutta humanitaarista viisumia – tulisi käyttöön esimerkiksi venäläisten toisin­ajattelijoiden kohdalla

Haavisto: Kauhukuvat, joiden mukaan viisumi avaisi ovet kaikille hädässä oleville ihmisoikeustaistelijoille, eivät ole toteutumassa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto suurlähettiläskokouksessa Helsingissä 22. elokuuta. Haaviston mukaan viisumin käyttö rajattaisiin erikseen tiettyihin erityistilanteisiin, kuten esimerkiksi Ukrainan sotaan.

30.8. 17:11

Helsinki

Hallitus on päättänyt selvittää mahdollisuutta auttaa kriittisessä tilanteessa Venäjällä olevia ihmisoikeuspuolustajia, kansalaisyhteiskunnan jäseniä ja kriittisiä toimittajia. Tähän tarpeeseen kaavaillaan uudenlaista kansallista viisumia, humanitaarista viisumia, jonka turvin he pääsisivät Suomeen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että kauhukuvat, joiden mukaan humanitaarinen viisumi avaisi ovet Suomeen kaikille maailman hädässä oleville ihmisoikeustaistelijoille, eivät ole toteutumassa.

”Ei tietenkään niin, vaan nämä ovat aina yksilökohtaisesti ratkaistavia. Humanitaarista viisumia käytettäisiin tietyissä erityistapauksissa”, hän sanoo STT:lle.

Viisumin käyttö rajattaisiin hänen mukaansa erikseen tiettyihin erityistilanteisiin, kuten esimerkiksi Ukrainan sotaan. Viisumi myönnettäisiin poikkeuksellisilla perusteilla yksilökohtaista punnintaa tehden.

Esimerkiksi oppositiopuolue perussuomalaiset on jo tyrmännyt humanitaarisen viisumin. Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra tulkitsi viisumista tehdyn esiselvityksen perusteella viime viikolla, että viisumi mahdollistaisi kenen tahansa, mistä päin maailmaa tahansa, tulemisen Suomeen hakemaan turvapaikkaa ja jäämisen maahan.

Esiselvitys suositti linkittämistä kokonaisuudistukseen

Perussuomalaiset viittasi ulkoministeriön esiselvitykseen, joka tehtiin humanitaarisesta viisumista keväällä. Myös STT sai huhtikuussa valmistuneen selvityksen käsiinsä tietopyynnöllä.

Esiselvityksessä todettiin, että humanitaarinen viisumi voisi olla pitkäaikaista oleskelua varten myönnetty viisumi, joka myönnettäisiin henkilölle humanitaarisista syistä maahan saapumista varten.

Haaviston mukaan ministeriön jatkoselvittelyssä pohditaan, miten pitkä kesto viisumilla tosiasiassa olisi ja mitkä olisivat sen tarkat myöntämisperusteet.

Esiselvityksen mukaan viisumin valmistelu olisi ollut hyvä linkittää ulkomaalaislain kokonaisuudistukseen. Haaviston mukaan kokonaisuudistus on sen verran ”pitkässä piipussa”, että on syytä selvittää osauudistuksen mahdollisuus.

Hän muistuttaa, että tilanne on lisäksi oleellisesti muuttunut keväästä, jolloin ajateltiin, ettei tehdä mitään sellaisia toimia, jotka vaikeuttaisivat tavallisen venäläisen kansalaisen elämää esimerkiksi matkustuksen osalta.

Linjaus poikkesi Baltian maista, jotka lopettivat turistiviisumien myöntämisen venäläismatkustajille jo keväällä Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Turistiviisumien rajoitukset taustalla

Venäläisten matkailu EU:ssa on herättänyt laajaa ärtymystä Ukrainan sodan vuoksi. Suomi on päättänyt rajoittaa venäläisten saamia viisumeita syyskuun alusta lähtien.

Suomi on lisäksi toivonut EU-tasolla yhteistä linjausta viisumirajoituksiin.

Haavisto uskoo, että jos turistiviisumeihin kohdistuu vielä voimakkaampia rajoituksia kuin mistä nyt on sovittu, tarve humanitaariselle viisumille nousee viimeistään ajankohtaiseksi.

”Mitä tiukemmalle tavalliset turistiviisumit kiristyvät tai jos niiden myöntäminen lopetetaan kokonaan, puuttuu tällainen työväline”, jolla haluttuja tapauksia voidaan auttaa ja heidän matkustamistaan tehdä mahdolliseksi.

Haaviston mukaan on aikaista sanoa, tuleeko viisumista hallituksen esitystä vielä tällä vaalikaudella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut