Reserviläistoiminta herättää mielenkiintoa myös demilitarisoidulla Ahvenanmaalla

Puolustusministeriössä vapaaehtoisen maanpuolustusinnon heräämiseen Ahvenanmaalla suhtaudutaan myönteisesti.

Ålands Reservister -yhdistyksen perustajajäsen ja toiminnanjohtaja Jonas Back Bomarsundissa Ahvenanmaalla 25. elokuuta 2022.

27.8. 12:04

Ukrainan sota näkyy Suomessa myös lisääntyneenä kiinnostuksena reserviläistoimintaa kohtaan. Reserviläisliiton mukaan uusia yhdistyksiä onkin perustettu ympäri maan. Nyt myös demilitarisoitu Ahvenanmaa on saamassa oman reserviläisyhdistyksen, Ålands Reservister rf:n.

Yhdistys on tehnyt Varsinais-Suomen reserviläispiirille jäsenhakemuksen, jota käsitellään piirihallituksen seuraavassa kokouksessa syyskuussa.

”Voisin sanoa, että kuukauden kahden sisällä varmasti tämä Ahvenanmaan yhdistys on osa Varsinais-Suomen reserviläispiiriä”, piirin toiminnanjohtaja Joni Lindeman toteaa.

Ålands Reservister -yhdistyksen perustajajäsen ja toiminnanjohtaja Jonas Back kertoo, että ajatus yhdistyksen perustamisesta Ahvenanmaalle ei saanut alkuaan Ukrainan sodasta, mutta sodan syttyminen on kuitenkin lisännyt alueella kiinnostusta reserviläistoimintaa kohtaan.

”Ensin tässä oli ainoastaan kyse siitä, että meitä oli ehkä 10–15 miestä, jotka halusivat ampua sovellettua reserviläisammuntaa (SRA), ja silloin tarvitaan tällainen reserviläisyhdistys, että päästään siihen toimintaan mukaan. Nyt kun Ukrainan sota alkoi, niin muitakin ihmisiä tällä saarella alkoi pohtia, miten he voisivat varautua, jos jotain tapahtuisi täälläkin.”

Back arvioi, että kun Ahvenanmaan reserviläisyhdistys hyväksytään reserviläisliittoon ja pääsee aloittamaan jäsenrekisteröinnin, on jonossa paljon tulijoita.

”Kyllä kiinnostus on aika valtavaa minun mielestäni. Luulen, että saamme pari sataa jäsentä mukaan heti ensimmäisen vuoden aikana.”

Yhdistys toivoo saavansa ensi vuoden alussa työn alle oman ampumaradan rakentamisen. Lisäksi suunnitelmissa on muun muassa ensiapu- ja erätaitokurssien järjestämistä.

Puolustusministeriössä myönteinen suhtautuminen

Ahvenanmaan demilitarisaatio tarkoittaa sitä, että sotilaallinen läsnäolo maakunnassa ei ole sallittua, eikä siellä näin ollen ole varuskuntaa.

Jonas Back toteaa, että demilitarisaatio ei aseta erityisiä rajoitteita reserviläisyhdistyksen toiminnalle, mutta yhteistyötä Puolustusvoimien ja puolustushallinnon kanssa yhdistyksellä ei saa olla.

Myös puolustusministeriön hallitussihteeri, varatuomari Timo Tuurihalme sanoo, että Ahvenanmaan reserviläisyhdistyksellä ei ole mitään tekemistä puolustushallinnon kanssa, eikä demilitarisaatio vaikuta yksityishenkilöiden harrastuksiin.

Käytännössä demilitarisaatio toi kuitenkin pienen mutkan reserviläistoiminnan aloitukseen yhdistyksen lupahakemuksen käsittelyprosessissa.

Muuta kuin metsästykseen liittyvää ampuma-aseharjoittelua harjoittaville yhdistyksille luvat myöntää aluehallintovirasto, jonka tehtäviä Ahvenanmaalla hoitaa Ahvenanmaan valtionvirasto. Tuurihalme kertoo, että virasto pyysi asiasta lausuntoa sekä puolustus- että ulkoministeriöltä.

Hänen mukaansa puolustusministeriössä lähtökohtana oli perustuslakiin kirjattu yhdistymisvapaus ja se, voiko Ahvenanmaata koskevista kansainvälisistä sopimuksista johtaa rajoituksia yhdistyksen perustamiselle. Sopimuksista ei löytynyt asiaan liittyen rajoituksia, joten ministeriöllä ei ollut vastalausetta.

”Suhtauduimme ihan positiivisesti yhdistyksen perustamiseen ja ylipäänsä tällaisen vapaaehtoisen maanpuolustusinnon heräämiseen Ahvenanmaalla.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut