HS: Rosatom käynnistänyt oikeustoimia Fennovoimaa vastaan Pyhäjoen kaatuneesta ydinvoimalahankkeesta

Rosatomin vaatimusten arvo on yhteensä kolme miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin kolme miljardia euroa.

Fennovoiman logo Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen työmaa-alueella Pyhäjoella 3. marraskuuta 2021.

23.8. 10:40

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on käynnistänyt oikeustoimia Fennovoimaa vastaan Pyhäjoen kaatuneesta ydinvoimalahankkeesta, kertoo Helsingin Sanomat.

Rosatomin suomalainen tytäryhtiö Raos Project kertoo sähköpostilla Helsingin Sanomille, että Rosatom on aloittanut Fennovoimaa vastaan yhteensä kuusi välimiesmenettelyä. Rosatomin vaatimusten arvo on yhteensä kolme miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin kolme miljardia euroa.

Myös Fennovoima on aloittanut välimiesmenettelyn Rosatomia vastaan, yhtiön toimitusjohtaja Joachim Specht kertoi HS:n haastattelussa lauantaina.

Spechtin mukaan Fennovoiman vaatimusten arvo on ”alle kaksi miljardia euroa”. Niistä suurin on Raos Projectille maksettu 800 miljoonan euron ennakkomaksu, jonka palauttamista Fennovoima vaatii.

Fennovoima irtisanoi sopimuksen Rosatomin kanssa huhtikuun lopussa, kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Yhtiön mukaan syy sopimuksen irtisanomiseen ei ollut sota, vaan Rosatomin ongelmat ja toistuvat viivästykset.

Rosatom valittiin Fennovoiman laitostoimittajaksi joulukuussa 2013. Alkujaan voimalan piti käynnistyä vuonna 2024, mutta viimeisimmän arvion mukaan voimala olisi valmistunut vuonna 2029.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut