Pääministeri Sanna Marin: ”Venäjän kanssa ei palata entisiin suhteisiin”

Suurlähettiläspäivillä käsitellään maailmanpolitiikan murrosta, kuten Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan vaikutusta kansainväliseen järjestykseen.

Sanna Marin tiedotustilaisuudessa tänään Helsingissä

23.8. 7:57 | Päivitetty 23.8. 14:26

Suomea maailmalla edustavien suurlähettiläiden kokoontuminen jatkui tänään. Vuorossa olivat presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) puheenvuorot.

Tiedotustilaisuudessa Marin kommentoi Venäläisten viisumeita ja Ukrainalle osoitettua tukea. Marinin mukaan Suomen on annettava Ukrainalle kaikki mahdollinen tuki, jotta Ukraina saa tilan ja mahdollisuuden päättä mahdollisesta rauhasta. Ukrainaa ei pidä painostaa rauhaan.

Marinin mukaan viisumiasia pitäisi ratkaista myös yhdessä Schengen-alueen kanssa. Suomi hidastaa turistiviisumien myöntöä niin, että niitä ei myönnetä yhtä nopeasti kuin ennen.

Marin sanoi puheessaan, että samanlaisiin suhteisiin Venäjän kanssa ei enää palata kuin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Marin myös sanoi, että syksystä on tulossa raskas. Tämä johtuu Marinin mukaan energiakriisistä. Euroopan ja Suomen tulee Marinin mukaan irtautua venäläisestä fossiilienergiasta täydellisesti.

Kommentoi myös somessa kiertävää kuvaa

Pääministeri Marin kommentoi omassa tiedotustilaisuudessa myös sosiaalisessa mediassa leviävää Kesärannassa otettua kuvaa. Marinin mukaan kuva on aito ja se on otettu heinäkuussa Kesärannassa Ruisrockin jälkeen, jolloin pääministeri oli kutsunut ystäviään juhliin Kesärantaan.

Marinin mukaan Kesärannan alakerran wc-tilat olivat vieraiden käytössä ja kuvat otettiin alakerran tiloissa.

”Mielestäni se kuva ei ole asiallinen. Pyydän anteeksi, mielestäni sitä kuvaa ei olisi pitänyt ottaa”, Marin sanoi toimittajille tiistaina.

Kuvassa malli Sabina Särkkä poseeraa Finland-kyltti paljaan ylävartalonsa päällä toisen naisen kanssa, jonka ylävartalo on myös paljas. Naiset näyttävät suutelevan toisiaan. Kuvan taustalla on sininen kangas, joka muistuttaa pääministerin virallisissa tiedotustilaisuuksissa nähtyä taustakangasta.

Niinistö: aika näyttää, milloin Turkki on valmis etenemään oman ratifiointinsa kanssa

Presidentti Niinistö päätti puheensa noin 10.20. Lähetys ei aluksi näkynyt teknisen häiriön vuoksi. Seuraavaksi hän piti tiedotustilaisuuden. Marin piti puheensa kello 11.30, jonka jälkeen hän pitää tiedotustilaisuuden medialle. Aamulehti näytti Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien välittämät tilaisuudet suorassa lähetyksessä.

Puheessaan presidentti Niinistö totesi, että aika näyttää, milloin Turkki on valmis etenemään oman ratifiointinsa kanssa.

”Malttia tarvitaan yhä”, hän totesi.

Niinistön mukaan Suomi pitää osaltaan kiinni siitä, mistä on yhdessä Ruotsin ja Turkin kanssa sovittu. Niinistön mukaan Suomi kuitenkin tekee asian noudattaen omaa lainsäädäntöään ja kansainvälisiä sopimuksia.

Presidentti myös totesi, että "paljon parjattu" Nato-optio on osoittanut käyttökelpoisuutensa.

"Nyt on kulunut vasta kuusi kuukautta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Tuossa ajassa Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet Nato-jäsenyyttä ja jo 23 maata kolmestakymmenestä on jäsenyytemme myös ratifioinut”, hän totesi.

"Suomi huolehtii myös jatkossa oman alueensa puolustamisesta"

Niinistö huomautti, että Nato-jäsenyys ei tarkoita, että Suomi voisi alkaa laiminlyödä omaa puolustustaan, vaan päinvastoin.

"Suomen jäsenyys kaksinkertaistaa Naton tähänastisen Venäjän-vastaisen rajan. Sekä Suomen että koko Naton kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että Suomi huolehtii myös jatkossa ensisijaisesti oman alueensa puolustamisesta”, hän sanoi.

Niinistö myös totesi, että Nato-jäsenyys ei myöskään tarkoita, että vastuun voisi siirtää Atlantin taakse.

"Suomen ja Ruotsin jäsenyyden myötä otetaan uusia askelia kohti ’eurooppalaisempaa Natoa’, josta puhuin jo vuonna 2005. On syytä olettaa, että Yhdysvallat edellyttää jatkossa Euroopalta – ja Euroopan unionilta – yhä enemmän omaa huolenpitoa maanosan turvallisuudesta.”

"Suomi ei unohda, että Ukraina taistelee myös Euroopan arvojen puolesta"

Ukrainan sodasta Niinistö totesi, että etäältä katsova ei koskaan voi täysin ymmärtää sodan julmuutta ja lopullisuutta.

"Yllätyksenä – paitsi Venäjälle myös valtaosalle läntisistä arvioijista – on kuitenkin tullut Ukrainan puolustuskyvyn lujuus. Se on perustunut sekä mielentilaan että materiaan. Ukraina on näyttänyt, mikä on mahdollista, kun järkkymätön maanpuolustustahto yhdistyy sotilaalliseen suorituskykyyn.”

Selviytyäkseen Ukraina on Niinistön mukaan tarvinnut kipeästi ulkomaista apua.

"Sitä on Ukrainaan myös virrannut. Osana läntistä yhteisöä Suomen oma tuki Ukrainalle on ollut vahvaa. Poliittisen, taloudellisen ja humanitaarisen tuen lisäksi olemme vieneet puolustustarvikkeita sotaa käyvään maahan.”

Niinistön mukaan tuki Ukrainalle ja ukrainalaisille jatkuu niin kauan kuin on tarpeen. Hän kertoi osallistuvansa myöhemmin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin isännöimään Krimin platformin huippukokoukseen.

"Sanomani on selvä: Suomi ei unohda, että Ukraina taistelee paitsi omasta vapaudestaan, myös Euroopan arvojen ja periaatteiden puolesta.”

Ulkopoliittinen johto koolla

Kolmepäiväinen suurlähettiläskokous alkoi Helsingissä eilen. Huomenna eli kokouksen päätöspäivänä puheenvuoron pitää eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Eilen tilaisuudessa puhuivat muiden muassa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Suurlähettiläspäivillä Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt ja maan ulkopoliittinen johto tapaavat toisiaan. Kokous järjestetään perinteisellä kaavalla vasta toisen kerran tämän hallituskauden aikana. Kahtena viime vuonna tapahtuma on koronaviruspandemian vuoksi toteutettu virtuaalisesti.

Tapahtumassa käsitellään maailmanpolitiikan murrosta, kuten Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan vaikutusta kansainväliseen järjestykseen. Lisäksi esillä on muun muassa EU:n rooli ulko- ja turvallisuuspoliittisena toimijana muuttuvassa turvallisuuspoliittisessa ympäristössä.

Yleisö voi seurata tilaisuuden julkisia puheenvuoroja suorana ulkoministeriön verkkosivuilla ja Youtube-kanavalla. Tallenteet puheista ovat nähtävillä jälkikäteen ulkoministeriön verkkosivuilla.

Päivitys 23.8. kello 9.40: Poistettu maininta siitä, että pääministeri Marin pitäisi tiedotustilaisuuden puheensa jälkeen. Ennakkotiedoista poiketen hän ei pidä tiedotustilaisuutta.

Päivitys 23.8. kello 10.44. Lisätty otteita presidentti Niinistön puheesta.

Päivitys 23.8. kello 11.55: Lisätty otteita Marinin puheesta.

Päivitys 23.8. kello 12.14: Pääministeri Marin piti tiedotustilaisuuden medialle puheensa jälkeen, kuten ennakkotiedoissa kerrottiin. Uutisessa kerrottiin aiemmin sen hetkisten tietojen perusteella, että Marin ei pitäisi tiedotustilaisuutta.

Päivitys 23.8. kello 12.40: Uutista päivitetty kauttaaltaan.

Päivitys 23.8. kello 14.25: Uutista päivitetty kauttaaltaan ja päivitetty uutisen kärkeä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut