STT:n tietojärjestelmiin kohdistui perjantaina laaja hyökkäys, osa järjestelmistä ajettu varotoimena alas

Uutis- ja kuvapalvelu toimii hyökkäyksestä huolimatta, mutta rajoitetusti.

29.7. 19:22

STT:n tietojärjestelmiin on kohdistunut laaja verkkohyökkäys perjantaina.

Hyökkäys havaittiin torstain ja perjantain vastaisena yönä, ja osa STT:n käyttämistä järjestelmistä ajettiin sen vuoksi alas varotoimena.

Uutis- ja kuvapalvelu toimivat edelleen, mutta rajoitetusti. Hyökkäyksestä on oltu yhteydessä viranomaisiin.

STT:n toimitusjohtaja Kimmo Laaksonen ei perjantai-iltana osannut arvioida, kuinka kauan poikkeustilanne jatkuu. Yhtiön tietohallinto on Laaksosen mukaan työskennellyt ongelman korjaamiseksi siitä saakka, kun se havaittiin. Myös tietovuodon mahdollisuutta selvitetään.

STT on tiedottanut häiriöstä asiakkailleen, ja toimitus palaa normaaliin toimintaan heti, kun se on turvallista.

Lue lisää: Näin suomalaisiin yrityksiin yritetään nyt aiheuttaa häiriöitä – Insta Groupin toimitusjohtaja Henry Nieminen antaa kaksi ohjetta: ”Varautuminen ei ole pelkästään tekninen asia”

Tietotoimisto on varautunut hyökkäyksiin

Vastaavan päätoimittajan Minna Holopaisen mukaan STT:ssä on varauduttu tietojärjestelmiin kohdistuvien hyökkäysten varalle.

”Olemme koko ajan toimintakykyisiä vikatilanteesta huolimatta”, kertoo Holopainen.

Mediaan kohdistuvat verkkohyökkäykset eivät ole poikkeuksellisia. Esimerkiksi viime vuoden lopulla Norjan suurin mediaryhmä Amedia joutui verkkohyökkäyksen kohteeksi, ja yhtiön painettuja lehtiä jäi hetken ilmestymättä. Myös uutistoimistot eri maissa ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi.

Viranomaiset alkoivat Suomessa varoittaa lisääntyvästä verkkohyökkäysriskistä sen jälkeen, kun Venäjän joukot hyökkäsivät Ukrainaan helmikuussa.

Sittemmin esimerkiksi valtionhallinnon sivustoihin on kohdistettu hyökkäyksiä. Suomessa muun muassa ministeriöiden verkkosivuille tehtiin palvelunestohyökkäys huhtikuussa samana päivänä, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui eduskunnalle.

STT:n suurin omistaja on Sanoma Media Finland, johon muun muassa Aamulehti kuuluu.

Lue lisää: Asiantuntija Mikko Hyppönen: Verkko­hyökkäys liittyi Zelenskyin puheeseen edus­kunnalle, mutta tekijä tuskin oli Venäjän valtio

Lue lisää: Pankeissa on varauduttu hyvin Venäjän tekemään häirintään: ”Kuluttaja voi olla turvallisin mielin” – näin paljon käteistä kannattaisi nyt varata kotiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut