Turkki väittää tamperelais­miehen loukanneen presidentti Erdoğanin kunniaa, pyytää oikeus­apua jo kolmatta kertaa

Turkin viranomaiset ovat jälleen pyytäneet Suomen oikeusministeriöltä oikeusapua tamperelaismiehen tapauksessa, vaikka Pirkanmaan käräjäoikeus on jo kahdesti aiemmin hylännyt samaa henkilöä koskevan oikeusapupyynnön.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kuvattiin Turkissa 22. huhtikuuta.

29.7. 17:09

Turkki on lähettänyt jälleen Suomen oikeusministeriölle oikeusapupyynnön, jonka avulla maa yrittää saada turkinsuomalaista miestä vastuuseen presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kunnian loukkaamisesta.

Sekä Pirkanmaan käräjäoikeus että asianomistajan avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus vahvistavat tiedon Helsingin Sanomille. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Ylen mukaan uusin pyyntö on päivätty Turkissa 23. toukokuuta, eli sen jälkeen, kun Turkki on alkanut esittää Suomelle vaatimuksia Nato-jäsenyyden varmistamiseksi.

Tamperelaismiehen nimi mainittiin myös listassa, joka julkaistiin turkkilaisissa tiedotusvälineissä kesäkuun lopulla. Listassa lueteltiin henkilöitä, jotka tiedotusvälineiden mukaan Turkki haluaa Suomen ja Ruotsin luovuttavan Turkkiin. Listan mukaan tamperelaismiestä syytetään presidentin kunnian loukkaamisesta.

Lue lisää: Turkki syyttää tamperelaismiestä presidentti Erdoğanin kunnian loukkaamisesta – Turkkilaisviranomaiset pyytävät oikeusapua Tampereelta

Pirkanmaan käräjäoikeus on jo kahdesti aiemmin hylännyt samaa henkilöä koskevan oikeusapupyynnön, ensimmäisen kerran vuonna 2019 ja toisen kerran vuonna 2021.

Asianajaja Gummerus kertoo, että uusi oikeusapupyyntö vaikuttaa samankaltaiselta kuin aikaisemmatkin, mutta odottaa vielä virallisia käännöksiä asiakirjoista.

Ylen mukaan nyt vireillä olevalla oikeusapupyynnöllä Turkki pyytää Suomelta oikeusapua, jotta oikeudenkäyntiä tamperelaismiestä vastaan voitaisiin jatkaa Turkissa.

Turkki on kerran pyytänyt tamperelaismiehen luovuttamista, mutta käräjäoikeus hylkäsi pyynnön vuonna 2021. Nyt Turkki ei pyydä luovuttamista, vaan haluaa suomalaisen tuomioistuimen kutsuvan miehen kuultavaksi.

Tamperelaismies on asunut Suomessa jo yli 30 vuotta. Hänellä on sekä Suomen että Turkin kansalaisuus.

Turkkilainen syyttäjä nosti syytteen miestä vastaan Turkissa vuonna 2016. Syyttäjän mukaan mies on julkaissut Facebookissa halventavia kuvia ja kommentteja Turkin presidentistä.

Mies kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Lain mukaan Suomi ei anna kansainvälistä oikeusapua, jos oikeusavun antaminen olisi ristiriidassa ihmisoikeuksia ja perusvapauksia koskevien periaatteiden kanssa. Näihin oikeuksiin kuuluvat muun muassa mielipiteen vapaus ja sananvapaus.

Suomen ja Turkin sananvapautta koskevat säädökset ovat hyvin erilaisia.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi vuonna 2021, että oikeusavun antaminen Turkille tässä tapauksessa olisi ristiriidassa ihmisoikeuksia ja perusvapauksia koskevien periaatteiden kanssa sekä vastoin Suomen oikeusjärjestyksen perusperiaatteita.

Lue lisää: Turkki syyttää tamperelaismiestä presidentti Erdoğanin kunnian loukkaamisesta – Pirkanmaan käräjäoikeus kieltäytyi oikeusavusta, sillä se olisi ollut ihmisoikeuksien vastaista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut