Huumausaineiden käyttötila­kokeilua ajava kansalais­aloite etenee eduskuntaan

Aloitteen perusteluissa kiinnitettiin huomiota huumekuolemien määrän kasvuun. Esimerkiksi THL on suosittanut valvottujen käyttöhuoneiden kokeilua yhtenä keinona ehkäistä huumekuolemia Suomessa

25.7. 22:14

Eduskunta saa pohdittavakseen kysymyksen, pitäisikö Suomessa kokeilla huumeiden käyttöhuoneita. Huumausaineiden käyttötilakokeilua ajava kansalaisaloite on kerännyt 50 000 allekirjoitusta, mikä tarkoittaa sitä, että se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen perusteluissa kiinnitetään huomiota siihen, että huumausainekuolemat ovat olleet kasvussa 2000-luvulla.

Huumausaineisiin kuoli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 Suomessa 258 ihmistä. Helsingin kaupungin teettämän moniammatillisen selvitystyön mukaan valvotut käyttötilat voisivat vähentää yliannostuskuolemia.

Kansalaisaloitteen tekijät ehdottavat lainvalmistelun käynnistämistä, jotta huumausaineiden käyttötilakokeilu olisi mahdollista.

Huumeiden käyttötilat ovat valvottuja tiloja, joissa huumausaineita voidaan käyttää puhtaissa ja valvotuissa olosuhteissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suosittanut valvottujen käyttöhuoneiden kokeilua yhtenä keinona ehkäistä huumekuolemia Suomessa.

Aloitteet raukeavat vaalikauden lopussa

STT:n eduskuntaryhmille aiemmin heinäkuussa lähettämän kyselyn mukaan käyttöhuoneiden perustamisen kannalla ovat hallituspuolueet vasemmistoliitto, vihreät ja rkp.

Oppositiopuolue kokoomus ja pääministeripuolue sdp suhtautuvat niihin varovaisen avoimesti. Keskusta, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset ja Liike Nyt suhtautuvat kielteisesti käyttöhuoneiden perustamiseen.

Lue lisää: Vasemmistoliitto, vihreät ja rkp kannattavat huumeiden käyttöhuoneiden perustamista – kokoomus ja sdp varovaisen avoimia ajatukselle

Kansalaisaloitteet tarvitsevat 50 000 kannatusilmoitusta edetäkseen eduskunnan käsittelyyn. Nykyisin kansalaisaloitteet raukeavat vaalikauden lopussa eduskunnan vaihtuessa, minkä vuoksi aloitteet voivat jäädä kokonaan käsittelemättä.

Eduskunnan verkkosivujen mukaan 23 kansalaisaloitteen käsittely on tällä hetkellä kesken eduskunnassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut