Euroopan komissio ehdottaa jäsenmaille kaasun kulutuksen vähentämistä – ”Venäjä kiristää meitä”

Energiapolitiikka on jäsenmaiden päätösvallassa. ”Venäjä käyttää kaasua aseena”, komission puheenjohtaja von der Leyen sanoo.

”Varmaa kaasuntoimitusta Eurooppaan”, lukee Nord Stream -kaasuputken laitteistossa Lubminissa Saksassa.

20.7. 12:40 | Päivitetty 20.7. 15:30

Bryssel

Euroopan unionin komissio ehdottaa maakaasun käytön vähentämistä jo nyt, jotta kaasua riittäisi talveksi.

Komissio ehdottaa jokaiselle jäsenmaalle 15 prosentin leikkausta kaasun käyttöön heti elokuun alusta lähtien, jotta kaasuvarastoja saataisiin täytettyä ennen talvea. Vähennystavoite on vapaaehtoinen, ja se kestää ensi maaliskuun loppuun asti.

Hätätilanteessa komissio voisi jäsenmaiden kanssa neuvoteltuaan tehdä tavoitteesta pakollisen esimerkiksi tilanteessa, jossa kaasun tulo loppuisi täysin. Samoin se voisi koskea tilanteita, joissa kaasun kulutus kasvaa voimakkaasti esimerkiksi kylmän talven takia.

Vähennystavoite lasketaan viiden viime vuoden kaasun kulutuksen perusteella.

Maakaasukriisi johtuu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Venäjä käyttää kaasua EU-maihin suunnattuna painostuskeinona, joka tehoaa siksi, että hyvin monet maat ovat Venäjän kaasun varassa energiahuollossaan.

”Nyt on meneillään päivä 147. Mutta jo kuukautta ennen sotaa Venäjä piti kaasuntoimitukset tavallista pienempinä nostaakseen hintaa”, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi.

”Venäjä kiristää meitä. Se käyttää kaasua aseena”, von der Leyen sanoi. ”Euroopan on oltava valmiina.”

Von der Leyen korosti solidaarisuutta jäsenmaiden välillä. Osa käyttää kaasua enemmän kuin toiset, mutta jos tuloksena on talouskriisi, sen seuraukset osuvat yhtä lailla kaikkiin.

Venäjän kaasuntoimitukset EU-alueelle olivat kesäkuussa alle kolmanneksen verrattuna viime vuosien keskimääräiseen tasoon.

Odotuksena on, että Venäjältä Saksaan tulevan kaasuputken Nord Stream 1:n kaasuvirta ei palaa ennalleen torstaina päättyvän vuosihuollon jälkeen.

Venäjän valtion kontrollissa oleva kaasuyhtiö Gazprom on jo katkaissut kaasun tulon useisiin EU-maihin, muun muassa Suomeen. Syynä on se, että maat eivät suostuneet maksamaan kaasusta sopimusehtojen vastaisesti ruplilla.

Energiakomissaari Kadri Simsonin mukaan Suomi on jo vähentänyt kaasun kulutustaan 54 prosenttia. Koko EU:n tasolla kaasun käyttöä on onnistuttu leikkaamaan vasta viisi prosenttia, mikä ei Simsonin mukaan riitä.

Komission virkamiehen mukaan tarkastelukohtana maille oli huhtikuun loppu, mihin mennessä Suomi siis oli jo tehnyt merkittävät vähennykset muun muassa Hollannin lisäksi. Nämä varhaisessa vaiheessa tehdyt leikkaukset on virkamiehen mukaan otettu huomioon.

EU on asettanut pakotteita Venäjältä tulevalle raakaöljylle, tosin siirtymäajalla, mutta maakaasua ei ole nostettu pakotelistalle.

Komissio ehdottaa, että jäsenmaat suunnittelisivat jo nyt, missä järjestyksessä kaasun käyttöä säännösteltäisiin hätätilanteessa.

Jäsenmaiden toivotaan turvaavan kotitalouksien ja huoltovarmuuden kannalta keskeisten toimijoiden kaasun saanti. Niihin kuuluvat esimerkiksi sairaalat mutta myös useat teollisuusyritykset, esimerkiksi välttämätön elintarviketuotanto. Komissio toivoo myös, ettei mahdollinen säännöstely osuisi olennaisiin tuotantoketjuihin EU:n sisällä – eli että yhden maan kaasunsäännöstely johtaisi tuotantoseisokkeihin toisaalla.

Komissio hyväksyi kokouksessaan myös tilapäisen kriisitilanteisiin tarkoitetun valtiontuen. Jäsenmaat voivat lisäksi avustaa yrityksiä, kun ne pyrkivät vähentämään kaasunkulutusta.

Komissio yllyttää vähentämään kaasun kulutusta jo nyt kesällä, jotta varastoja jäisi talveksi. Toive koskee kaikkia, niin kuluttajia, yrityksiä kuin julkista hallintoa. Tavoitteena on saada kaasuvarastot 80-prosenttisesti täyteen marraskuun alkuun mennessä talven varalle. Nyt ne ovat 65-prosenttisesti täynnä.

”Kotitalouksien kaasun saanti on turvattu, mutta hekin voivat osallistua säästöihin. Samoin voi kysyä, onko toimistoihin pakko jättää valot koko yöksi? Voisiko ilmastoinnin säätää muuhun kuin 20 asteeseen? Se vähentää mukavuuttamme, mutta se vähentäisi myös kulutusta”, sanoi komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Komissio toivoo myös, että jäsenmaat kaikin keinoin pyrkisivät käyttämään kaasulle vaihtoehtoista energiaa. Mieluiten uusiutuvaa energiaa, mutta komission mukaan ”vaihto hiileen, öljyyn tai ydinvoimaan voi olla tarpeen tilapäisenä toimena”.

Jäsenmaiden toivotaan aloittavan energiansäästökampanjoita, joissa tähdennetään mahdollisuutta kääntää lämmitystä tai ilmastointia pienemmälle. Esimerkin vuoksi näin voisi tehdä heti julkisissa rakennuksissa.

Energiapolitiikka on jäsenmaiden päätösvallassa, eivätkä kaikki jäsenmaat suhtaudu innokkaasti komissiosta tuleviin säännöstelyehdotuksiin. EU:n energia-asioista vastaavat ministerit ovat koolla ensi viikolla ylimääräisessä kokouksessa ja käsittelevät komission ehdotusta.

Osa maista on jo varautunut tulevaan täyttämällä kaasuvarastot niin täyteen kuin vain mahdollista.

Komission arvion mukaan häiriöt kaasun jakelussa yhdistettynä kylmään talveen voivat ilman varautumista leikata EU-maiden bruttokansantuotteesta 0,9–1,5 prosenttia.

Lue lisää: Euroopassa varaudutaan siihen, että kaasutoimitukset Venäjältä Nord Stream -putken kautta lakkaavat – Pitääkö energiansaannista olla ensi talvena huolissaan?

Lue lisää: FT: EU aikoo kehottaa jäsenmaita vähentämään kaasun kulutusta "välittömästi"

Päivitys 20.7.2022 kello 15.29: Päivitetty juttu kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut