Eduskunnan talousvaliokunta kokoontuu tänään käsittelemään energiapolitiikan ongelmia

Saksalaisyhtiö Uniperin vaikeudet aiheuttavat murhetta myös Suomessa.

19.7. 6:27

Helsinki

Eduskunnan talousvaliokunta on tänään poikkeuksellisesti koolla käsittelemässä ajankohtaista energiapolitiikan tilannetta. Valiokunnan kuultavana on muun muassa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Valiokunnan kokouksessa puoliltapäivin keskustellaan omistajaohjauksesta ja energiapolitiikan tilanteesta EU:ssa ja Suomessa.

Lue lisää: Edus­kunnan talous­valiokunta kutsuu omistaja­ohjaus­ministeri Tuppuraisen kuultavaksi

Ministeri Tuppurainen kertoi maanantai-iltana Ylen A-studiossa, että poikkeuksellisesti valiokunta otetaan osaksi sisäpiiriä, jotta energiayhtiö Uniperiä koskevaa tilannetta voidaan valottaa valiokunnassa. Sisäpiiritiedon kertominen eteenpäin on rangaistava teko.

Talousvaikeuksiin ajautuneen suuren saksalaisen energiayhtiö Uniperin tilanteen kriisiytyminen heijastuu myös Suomeen, sillä Uniperin pääomistaja on suomalainen valtionyhtiö Fortum. Fortum omistaa Uniperista 78 prosenttia, Suomen valtio puolestaan omistaa Fortumista runsaat 50 prosenttia.

Lue lisää: Putositko kärryiltä? Tästä on kyse Uniperin kriisissä

Saksan suurin kaasun maahantuoja ja maan energiahuollon kannalta tärkeä Uniper on joutunut vakaviin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasutoimituksia. Kesäkuun puolivälistä lähtien Uniper on joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan. Uniper ei voi pitkäkestoisten sopimustensa vuoksi laskuttaa korkeaa hintaa asiakkailtaan.

Fortum on sitä mieltä, että Saksan hallituksella on keskeinen asema Uniperin tilanteen ratkaisemisessa. Fortum on ehdottanut ratkaisuksi Uniperin pilkkomista siten, että Saksan energiajärjestelmälle keskeiset liiketoiminnot irrotettaisiin muista toiminnoista Saksan valtion omistukseen.

Fortum on kertonut käyvänsä rakentavassa hengessä keskusteluja Saksan hallituksen kanssa löytääkseen ratkaisun, jolla Uniperin taloudellinen vakavaraisuus ja liiketoiminnan riskien hallinta voidaan varmistaa ja näin turvata energian toimitusvarmuus Saksassa.

Jos pahin mahdollinen katastrofiskenaario toteutuisi Fortumille, se voisi joutua analyytikko- ja tutkija-arvioiden mukaan hankkimaan lisää rahoitusta omistajiltaan. Siksi kyse on myös Suomen ja omistajaohjausministeri Tuppuraisen murheesta. Ministeri Tuppurainen on sanonut, että ratkaisu tilanteeseen tulisi löytää pian.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut