Erikoinen käänne: Haminan mursun matka katkesi rysään Kotkassa – kaatoi kalastajan veneen

Haminassa viime päivinä ihastuttanut mursu kaatoi sunnuntaina kalastajan veneen Kotkassa. Vaikka mursun matka katkesi lyhyesti rysään, eläin pääsi jatkamaan matkaansa merelle.

Tähän rysään Haminassa viime päivinä ihastuttanut mursu rysähti Kotkassa 17. heinäkuuta. Rytäkässä mursu kaatoi kalastajan veneen. Eläin pääsi jatkamaan matkaansa omin voimin.

17.7. 10:53 | Päivitetty 17.7. 17:54

Haminan mursu on tehnyt jälleen paluun, mutta tällä kertaa Kotkassa. Merivartiosto kertoo sunnuntaina iltapäivällä Twitterissä, että mursu oli uinut kalastajan rysään Kotkassa.

Kenttäjohtaja Eero Söder kertoo, että merivartioston partio ryhtyi avaamaan rysään aukkoa verkkoa leikkaamalla mursun pelastamiseksi. Mursun pelastusoperaatio muuttui kuitenkin myös ihmisen pelastamiseksi, kun mursu kaatoi kalastajan veneen.

Partio pelasti kalastajan, joka selvisi naarmuitta tilanteesta. Siihen mennessä, kun kaatunut vene oli saatu hinattua rantaan, mursu oli päässyt pois rysästä ja jatkanut matkaansa.

Viranomaiset muistuttavat, että eläintä ei pidä lähestyä. ”Varoituksena toimikoon mursun aiheuttama veneen kaato”, Merivartiosto toteaa Twitterissä.

Sunnuntaina 17. heinäkuuta Merivartiosto auttoi kalastajaa, jonka veneen mursu kaatoi Kotkassa. Ennen tätä tilannetta mursusta ei ollut tullut havaintoja sen jälkeen, kun se hävisi lauantaina Haminasta.

Merivartioston kenttäjohtajan mukaan kalastaja selvisi yllättävästä kohtaamisesta naarmuitta.

Ehkä ravinnon perässä

Kenttäjohtaja Eero Söder arvioi, että mursu meni rysään todennäköisesti ravinnon perässä. ”Rysässä tuppaa olemaan kalaa, ja voisin kuvitella, että se on ravintoa etsiessään ajautunut sinne.”

Söderin mukaan kalastaja havaitsi mursun vasta kun se oli jo rysässä. Kun Merivartioston partio pääsi paikalle, mursu oli stressaantunut.

Siellä se ui ympyrää ja oli rauhaton, tuhisi ja pärskäytteli”, Söder kertoo. Söderin mukaan mursun käytös kiihtyi, kun partio meni lähemmäs.

Kun kalastaja oli tekemässä rysään aukkoa, mursu pääsi kaatamaan kalastajan veneen. ”Mursu ilmeisesti pyrki nousemaan veneeseen laidan yli. Pieni kalastusvene ei kestänyt sellaista, ja se kippasi nurin.”

Ravinto saattoi houkutella mursun sunnuntaina tähän rysään.

Lepäili rannalla

Haminassa rannalla muutaman päivän lepäillyt mursu jatkoi polskimista merelle lauantaina iltapäivällä. Ennen tilannetta Kotkassa, mursusta ei oltu poliisin mukaan tehty uusia havaintoja.

Haminan kaupungin rantavesissä havaittiin torstaina täysikasvuinen naarasmursu. Perjantaina mursu saapui lepäämään venerantaan, ja Kaakkois-Suomen poliisi eristi eläimen lepopaikan, jotta se sai makoilla rauhassa. Poliisin arvion mukaan alueen eristys piti.

Lue lisää: Haminan mursu voi viihtyä alueella vielä lähipäivinä, arvioivat asiantuntijat – ”Näytti kuin siellä olisi ihan valtava norsu maannut”

Lauantaina mursu palasi merelle noin parinkymmenen tunnin unen jälkeen. Poliisi on pyytänyt soittamaan hätänumeroon 112, jos mursu rantautuu jälleen lähelle ihmisasutusta.

Haminan mursu jatkoi lauantaina matkaansa merelle. Sunnuntaina mursu havaittiin Kotkassa. Tämä kuva Haminan mursusta otettiin perjantaina 15. heinäkuuta.

Näytti hyväkuntoiselta, arvioi eläinlääkäri

Haminan ja Kotkan alueen valvontaeläinlääkäri Jenni Hyväkkä kävi tarkastamassa mursun voinnin lauantaina aamupäivällä, kun eläin nukkui rannalla. Hyväkän arvion mukaan eläin näytti ruumiinkunnoltaan hyvältä, mutta pelkästään silmämääräisesti ei täyttä varmuutta yksilön kunnosta voinut saada.

”Se ei ollut nääntynyt, voipunut eikä laihankaan näköinen”, hän sanoi.

Mursut tonkivat ravinnokseen pääasiassa simpukoita ja muita nilviäisiä meren pohjasta.

Mursujen lähin luonnollinen esiintymispaikka on niinkin etäinen kuin Pohjoinen jäämeri. Tutkija Rune Aaen mukaan Haminassa vieraillut yksilö on luultavasti sama, josta on viime kuukausina tehty havaintoja eri puolilta Itämerta.

Päivitetty 17.7.2022 kello 17.07: Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut