Haminan mursu on jatkanut matkaansa, kertoo poliisi

Kyseinen mursu on Itämeren pohjoisin sekä nykyhistorian ensimmäinen mursuhavainto Suomen rannikolla. Siksi sen liikkeitä ja kuntoa seurataan tiiviisti.

Paikalla ei ole ympärivuorokautista mursuvartiointia, mutta poliisi käy lauantain aikana tarkistamassa eläinlääkärin kanssa, mikä mursun vointi on ja onko se jatkanut matkaansa.

16.7. 9:34 | Päivitetty 16.7. 14:28

Haminaan perjantaina rantautunut mursu on jatkanut matkaansa, kertoo Kaakkois-Suomen poliisi Twitterissa. Mursu nukkui rauhallisesti poliisin eristämällä ranta-alueella perjantain ja lauantain välisenä yönä sekä pitkälle lauantaipäivään.

Mursun mahdollisesta rantautumisesta voi ilmoittaa 112:een, poliisi tiedottaa. Mursu on edelleen syytä jättää rauhaan, eikä sitä tulisi lähestyä, poliisi myös toteaa.

Poliisi päätyi perjantaina eristämään ranta-alueen, johon mursu jäi yön ja aamupäivän ajaksi lepäämään. Partio poistui paikalta yön aikana.

Poliisi ohjasi ihmisiä paikalla pysymään kauempana mursusta eristysalueen ulkopuolella. Ongelmia yli-innokkaiden mursubongareiden kanssa ei poliisin mukaan toistaiseksi ole ollut.

”Toivotaan, että eristysnauha pitää ja mursu saa siellä rauhassa olla”, poliisi sanoi lauantaina aamulla.

Eläimen tilannetta ja liikkeitä on seurattu tarkasti, sillä se on päätynyt epätavalliseen ympäristöön.

Perjantaina mursua kasteltiin vesiletkulla ja sille pohdittiin hoitopaikkaa Korkeasaaresta. Lopulta mursun annettiin palata omin avuin mereen, sillä eläinlääkäri arvioi sen olevan hyväkuntoinen.

Mursun lauantaisella pötköttelypaikalla ei ollut ympärivuorokautista mursuvartiointia, mutta Kaakkois-Suomen poliisi tiedotti yhdeltätoista lauantaina käyneensä tarkistamassa mursun tilanteen eläinlääkärin kanssa. Tarkastus ei ”aiheuttanut toimenpiteitä”, poliisi tiedotti viestipalvelu Twitterissä.

Kyseinen mursu on Itämeren pohjoisin sekä nykyhistorian ensimmäinen mursuhavainto Suomen rannikolla.

Mursun liikkeitä seurannut väitöskirjatutkija Rune Aae Kaakkois-Norjan yliopistosta kertoi perjantaina HS:lle, että ensimmäinen havainto mursusta tehtiin Norjan lounaispuolella maaliskuun puolivälissä. Norjasta mursu ui Ruotsin ja Tanskan kautta Saksaan Rügenin saarelle Itämeren etelärannikolle. Sieltä se jatkoi matkaansa Puolan rannikolle ja sieltä Kaliningradin kautta Latviaan.

Ensimmäisen kerran Suomessa mursu havaittiin torstai-iltana Haminan edustalla.

Matkansa varrella mursu on jo saanut useamman eri nimen eri maissa: Tanskassa Luffe, Ruotsissa Sten ja Latviassa Stena. Aen käyttää itse mursusta nimeä Stena, koska se on naaraspuolinen. Suomalaista nimeä mursulla ei vielä toistaiseksi ole.

Aen kertoi perjantaina, että parasta olisi antaa Stena-mursun mennä menojaan.

Lue lisää: Rantaan uinut ja veneiden välissä köllötellyt mursu hämmästytti Haminassa – tämä eläimen vierailusta tiedetään

Päivitys 16.7. kello 11.20: Päivitetty tuoreita tietoja kolmannen väliotsikon alle.

Päivitys 16.7. kello 14.28: Päivitetty tieto mursun liikkumisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut