Presidentti Niinistö MTV:lle: Turkin ja Venäjän mahdollinen lähentyminen tuskin hankaloittaa Suomen Nato-prosessia

Niinistön mukaan Turkin tarkoituksena oli välittää viestiä maata vaivaavasta terrorismiongelmasta koko Nato-yhteisöön.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvattiin tiedotustilaisuudessa Helsingissä 27. kesäkuuta.

15.7. 22:07

STT

Presidentti Sauli Niinistö ei usko, että Turkin ja Venäjän mahdollinen lähentyminen hankaloittaisi Suomen Nato-prosessia. Niinistö sanoi MTV:n Suomi Areena -erikoishaastattelussa, että kevään mittaan tuntosarvet on pidetty asian suhteen ulkona ja tietoa on saatu paljon.

”Ja nimenomaan siitä, että onko pienintäkään viitettä kenenkään silmiin sattunut, että Venäjällä ja Turkilla olisi ollut jotain yhteistä suhteessa tähän meidän hakemukseemme. Eikä kenenkään silmiin ole sattunut. Voin todeta, että tarkkoja silmiä maailmassa riittää”, hän sanoi.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin on määrä matkustaa ensi viikolla Iraniin tapaamaan maan presidenttiä Ebrahim Raisia.

”Kannattaa koko ajan muistaa, että paitsi että siellä saattaa olla hymyileviä yhteiskuvia, niin taustalla on kyllä monennäköistä ristiriitaakin. Joten ei se ole aivan yksiselitteinen se suhde”, Niinistö kommentoi tapaamista.

”Sopivasti ikään kuin hahlossa”

Niinistö palasi haastattelussa myös Suomen, Ruotsin ja Turkin allekirjoittamaan yhteisymmärrys­asiakirjaan. Niinistö sanoi, että Turkin osalta operaatiossa on ollut kyse maan oman viestin esiin tuomisesta.

”Sen tavoitteena selvästi oli havahduttaa, pyrkiä tuomaan esiin Turkkia vaivaava terrorismiongelma. Ja Suomi ja Ruotsi olivat nyt sitten sopivasti ikään kuin hahlossa. Mutta kyllä se sanoma varmasti Turkin kannalta oli tarkoitus välittää koko Nato-yhteisöön. Ja kyllähän he sitten onnistuivat”, Niinistö sanoi.

Lue lisää: Millaiseen paperiin Suomen valtiojohto laittoi nimensä? Professorien näkemykset Turkin kanssa tehdyn muistion velvoittavuudesta jakautuvat

Sopimuksen jälkeen Turkki on esittänyt Suomelle ja Ruotsille vaatimuksia terroristeiksi väitettyjen henkilöiden luovutuksista. Niinistön mukaan tällä hetkellä ei ole aivan tarkkaan tiedossa, mitä Turkki vaatimuksillaan tarkoittaa.

”Olen huomannut presidentti Erdoganin esittävän vain vaatimuksen 73 palautettavasta, Ruotsista. Se mitä heidän oikeusministerinsä on lausunut, on tietysti vähän erilainen. Mutta emme me voi moneen erilaiseen vaatimukseen samanaikaisesti vastata”, Niinistö sanoi.

”Meillä ei ole, ainakaan minun tietääkseni, viime viikkoon mennessä tullut mitään uusia pyyntöjä. Emme me lähde niitä pyyntöjä pyytämään kylläkään.”

Yhteistoiminta tärkeää

Suomen suhteista Venäjään Niinistö sanoi, että on tärkeää pitää kiinni tietyistä arkipäivän asioista, muun muassa rajaturvallisuudesta ja liikenneturvallisuudesta esimerkiksi Suomenlahdella sekä viranomaisyhteistoiminnan sujuvuudesta.

Valtionjohdon tasolla yhteyttä on pidetty vähemmän. Niinistö muistuttaa, että viimeisin puhelu presidentti Putinin kanssa oli yllättävä, sillä Putin suhtautui Suomen Nato-jäsenyyteen huomattavan rauhallisesti. Jatko riippuu Venäjän mukaan siitä, paljonko esimerkiksi aseita tai Naton joukkoja rajan lähelle tulee.

”Sikäli kuin nyt ymmärrän, ei sen enempää Suomella saati Natolla ole minkäänlaista suurta tarvetta nyt alkaa miehittämään, tekemään uusia varuskuntia tai asekeskittymiä tuonne itärajan tuntumaan”, Niinistö sanoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut