EU kehottaa jäsenvaltioita antamaan välittömästi neljännen koronarokotteen yli 60-vuotiaille – Suomi aikoo antaa piikit vasta syyskuussa

THL ei ole vielä ehtinyt perehtyä uuden EU-suosituksen taustoihin.

Suomessa yli 65-vuotiaat saavat todennäköisesti neljännen rokoteannoksen elokuun puolestavälistä lähtien.

11.7. 17:18

Euroopan tartuntatautivirasto ja Euroopan lääkevirasto suosittelevat EU-maita harkitsemaan, että kaikille 60–79-vuotiaille annettaisiin pikaisesti neljäs koronarokoteannos.

”Pyydän jäsenvaltioita jakamaan toisia tehosterokotteita kaikille yli 60-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville henkilöille välittömästi, ja kehotan jokaista rokotuksiin oikeutettua rokottautumaan”, EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides sanoo maanantaina julkaistussa tiedotteessa.

Toinen tehosterokotus tarkoittaa neljättä rokoteannosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek ei ota toistaiseksi kantaa siihen, miten tuore suositus vaikuttaa Suomessa.

”Meidän täytyy ensin tarkastella, mihin heidän suosituksensa pohjaavat. Ohjeistuksen taustalla on käytetty mallinnustöitä, mutta niiden perusolettamuksia ei ole lausuttu julki. Jos katsotaan Suomen lukuja, niin meillähän on kohtuullisen rauhallinen tilanne”, Nohynek sanoo.

Tällä hetkellä neljännen rokoteannoksen voivat Suomessa saada yli 80-vuotiaat tai tietyt riskiryhmiin kuuluvat henkilöt.

THL:n ennakkoarvion mukaan neljättä rokotetta suositeltaisiin annettavaksi 15. elokuuta alkaen kaikille 65 vuotta täyttäneille.

Syyskuun alusta alkaen neljännen rokotteen suositus laajenisi 60 vuotta täyttäneisiin ja lisäksi 12–59-vuotiaisiin, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

THL julkisti ennakkotiedon heinäkuun alussa, ja sen tarkoitus on valmistella kunnat rokotteiden antamiseen.

Lue lisää: Koronaepidemia kiihtyy syksyllä, neljäs rokotus yhä useammalle loppukesästä – Näin rokotukset järjestetään Tampereella

Mitä rokotuksella halutaan saada aikaan?

Nohynekin mukaan on oleellista tietää, perustuuko uusi suositus tartuntalukuihin, sairaanhoidon kuormitukseen vai esimerkiksi tehohoitopaikkoihin.

”On oltava tarkkana siitä, mitä oletetaan rokotuksella voitavan saada aikaan. Rokotuksilla ei kauhean hyvin pystytä estämään tartuntaa”, Nohynek sanoo.

Lisäksi pitäisi tietää, kuinka hyvin sairaalahoidossa olevat koronapotilaat on virastojen mallinnuksissa eroteltu toisistaan. Kliinikkojen mukaan Suomessa vain noin yksi viidesosa koronaa sairastavista potilaista on tullut sairaalaan koronan vuoksi, Nohynek sanoo.

Suomessa on koronaviruksen takia tällä hetkellä hyvin vähän ihmisiä sairaalahoidossa.

Nohynek korostaa, että lukuja tarkkaillaan päivittäin. Niiden perusteella suosituksia voidaan tarvittaessa muuttaa nopeastikin.

Tartuntojen määrä jälleen nousussa

Maailman terveysjärjestö (WHO) ilmoitti heinäkuun alussa, että koronavirustartuntojen määrä on kääntynyt jälleen nousuun Euroopassa.

Euroopan tartuntatautivirasto ja lääkevirasto kertoivat maanantaina tiedotteessa, että myös sairaalahoidon ja tehohoidon tarve Euroopassa on kääntynyt kasvuun.

Tiedotteessa kuitenkin huomioidaan, että viime kädessä kansalliset viranomaiset arvioivat tehosteannosten aikataulun paikallisen tilanteen mukaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut