Pienen kunnan asukkaat huolestuivat Suviseurojen ympäristö­vaikutuksista – nyt poliisi tutkii vessojen tyhjentämistä maastoon

Ensimmäisissä tutkituissa näytteissä ei ole merkkejä vesistöjen pilaantumisesta, kunta kertoo.

Suviseurat järjestettiin heinäkuun alussa Räyskälän lentokentän alueella Kanta-Hämeen Lopella.

11.7. 16:12

Poliisi epäilee, että muutamia kemiallisia vessoja on tyhjennetty maastoon Lopen Räyskälässä Petojoen läheisyydessä 1.–3. heinäkuuta. Alueella järjestettiin tuolloin massiivinen vanhoillislestadiolaisten Suviseurat-tapahtuma.

Poliisi kertoo, että se alkoi selvittää asiaa paikallisilta asukkailta tulleen ilmoituksen myötä. Tapausta tutkitaan nyt epäiltynä ympäristörikkomuksena.

”Todennäköisesti kyse on ollut asuntoautojen tai asuntovaunujen kemiallisten vessojen tyhjentämisestä. Poliisi kävi paikalla 4. heinäkuuta ja teki havaintoja muutamasta kohdasta, joihin kemiallisia vessoja epäillään tyhjennetyn”, sanoo rikoskomisario Tomi Repo.

Kyseiset paikat sijaitsevat maastossa Petojoen läheisyydessä. Jos vessoja on tyhjennetty suoraan jokeen, siitä ei rikoskomisario Revon mukaan jäisi mahdolliselle tapahtumapaikalle vastaavanlaisia jälkiä.

Palautetta tullut

Suviseuroille osallistui järjestäjän mukaan noin 80 000 ihmistä. Seura-alue Räyskälän lentokentän yhteydessä oli pinta-alaltaan noin 185 hehtaaria.

Tapahtuman verkkosivuilla kerrotaan, että järjestäjä on saanut palautetta ympäristöön kohdistuneista vaikutuksista.

”On hyvin ikävää, että Räyskälän alueen asukkaille ja mökkiläisille on koitunut harmia Suviseurojen aikana. Sosiaalisessa mediassa on käyty myös vilkasta keskustelua, josta välittyy aito huoli luonnon puhtauden vaarantumisesta”, tapahtuman verkkosivuilla kerrotaan.

Järjestäjät kertovat suhtautuvansa ympäristöasioihin vakavasti ja vastuullisesti.

Näytteitä tutkittu

Suviseurojen ympäristövaikutukset ovat huolettaneet monia paikallisia.

”Puhelimeni soi koko ajan. On tosi hienoa, että ihmiset ovat huolissaan lähivesistään”, sanoo Lopen kunnan ympäristöpäällikkö Sonja Lahtinen.

Lahtisen mukaan juuri valmistuneiden näytetutkimusten mukaan Petojoessa ei juurikaan esiinny Escherichia coli -bakteeria. Sama tilanne on myös tapahtuma-alueen läheisellä uimarannalla Särkijärvessä sekä läheisessä Keski-Pomppu-lammessa.

Näytteet otettiin Suviseurojen jälkeen viime viikon torstaina.

”Escherichia coli -bakteeri ilmentää vesistön mahdollista ulostesaastumista. Näytteiden perusteella vesi on edelleen tosi puhdasta”, Lahtinen sanoo. ”Jos kysytään, voiko siellä yhä uida, niin kyllä voi.”

Muitakin yhteydenottoja

Ympäristöpäällikkö Sonja Lahtisen mukaan jotkut peseytyivät Suviseurojen aikana myös alueen järvissä ja käyttivät shampoota. ”Shampoon käyttö vaikuttaa sekä vesistöjen pieneliöihin että rehevöitymiseen. En kuitenkaan ole lukenut tutkimuksia siitä, kuinka merkittävä se vaikutus voi olla.”

Hän kertoo saaneensa yhteydenottoja myös roskaamisesta ja sotkemisesta Suviseurojen yhteydessä. Järjestäjät ovat kuitenkin siivonneet hyvin jäljet, Lahtinen kertoo.

Vajaan 8 000 asukaan Lopen kunta sijaitsee Kanta-Hämeen maakunnassa Hämeenlinnan eteläpuolella.

Lue lisää: Yli 70 000 ihmistä leiriytyi lentokentälle –  katso kuvakooste Lopen Suviseuroilta, joka on kuin oma pieni kaupunkinsa

Lue lisää: Lestadiolainen Joona Hintsala, 20, on käynyt Suviseuroissa joka vuosi koko elämänsä ajan – Nyt hän esittelee jättitapahtuman, joka tuo 76 000 ihmistä keskelle ei mitään

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut