Balettitanssija Marko Juusela päätti jättää elämänsä Pietarissa ja uransa Mariinski-teatterissa – ”Sodan alkaessa monet ihmiset vain itkivät”

Mariinskin länsimaiset tanssijat tapasivat lähes joka yö Juuselan huoneessa jakamassa uusimmat tietonsa sodasta. Nyt tanssijalupausta odottaa uusi elämä Puolan Varsovassa, vaikka ikävä Pietariin on yhä kova.

Balettitanssija Marko Juusela Helsingissä 6. heinäkuuta 2022.

9.7. 13:53

Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisenä päivänä helmikuussa Pietari täyttyi poliiseista ja mielenosoituksista, eikä pankki suostunut vaihtamaan rahaa. Näin muistelee suomalainen balettitanssija Marko Juusela. Noin kolme viikkoa tuon päivän jälkeen 22-vuotias Juusela jätti koko elämänsä, ystävänsä ja työnsä ja lähti Pietarista sekä maailmankuulusta Mariinski-teatterista.

Esitykset jatkuivat epävarmuuden keskellä

Sodan alkaessa Mariinskissa jatkettiin esiintymistä ja harjoittelua normaaliin tapaan. Tunnelma ulkomailta tulleiden tanssijoiden keskuudessa oli pelokas. Teatterissa oli myös jonkin verran ukrainalaisia tanssijoita. Jotkut heistä eivät tienneet, missä heidän perheensä oli.

”Silloin monet vain itkivät. Heillä ei ollut kotia, mihin palata, mutta he eivät tienneet, haluavatko jäädä enää Pietariinkaan”, Juusela kertoo.

Länsimaista tulleet tanssijat saivat korvaamatonta tukea toisiltaan.

”Me tapasimme melkein joka ilta tai yö huoneessani ja kerroimme, mitä uutta olimme sinä päivänä kuulleet. Oli todella vaikea saada luotettavaa tietoa tapahtumista.”

Juusela ja suurin osa hänen ystävistään päätti lähteä Pietarista. Nyt hän on palkattomalla vapaalla Mariinskista, mutta on ilmoittanut, että hänen sopimustaan ei enää uusita. Hänet kiinnitettiin ensimmäisenä suomalaisena balettitanssijana Mariinski-teatteriin vuonna 2019.

”Lähdin, koska en halunnut, että minut yhdistetään sotaan tai että joku luulisi, että tuen sotaa”, kertoo Juusela.

Tulevaisuus Puolassa

Nyt Juuselaa odottaa uusi työpaikka Puolan Varsovassa. Työtarjouksia tuli muualtakin, mutta Varsovan baletin arvostettu johtaja, Krzysztof Pastor, innoitti valitsemaan Puolan.

”Juttelin hänen kanssaan käydessäni teatterilla, ja tuntui, että ymmärrän hänen tapaansa tehdä balettia”, kertoo Juusela.

Pastor on maailmanlaajuisesti arvostettu koreografi. Juuselalle on meriitti, että hän pääsee tanssimaan Pastorin koreografioita. Kuuluisan koreografin lisäksi Juuselan päätökseen vaikuttivat muun muassa monipuoliset produktiot ja suuri lava.

”Olen todella tyytyväinen, että sain tällaisen paikan näin myöhäisellä työnetsinnällä.”

Vähän turhankin rauhallinen Suomen kesä

Tällä hetkellä Juuselan elämä koostuu lähinnä harjoittelemisesta. Hän asuu perheensä luona Naantalissa ja harjoittelee joka päivä Turussa omatoimisesti.

”Verrattuna elämääni Pietarissa, jolloin olin koko ajan menossa, on tämä aika rauhallista”, sanoo Juusela.

Vaikka nuori balettilupaus käykin hieman levottomaksi kiireettömyydessä, on se tuonut mukanaan myös hyviä asioita.

”Vihdoinkin on aikaa lukea kirjoja! Minulla on jonossa vaikka kuinka paljon lukemattomia kirjoja ja nyt käyn niitä läpi hirveällä tahdilla.”

Baletin voimalla eteenpäin

Suurimman osan ajasta mielen täyttää tulevaisuus Puolassa sekä ikävä Pietariin. Työ Puolassa alkaa elokuussa ja silloin Juuselan pitää aloittaa alusta. Hän opettelee uuden kielen ja kulttuurin.

Pietariin jäivät nuoren tanssijan ystävät ja tuttu kulttuuri. Loppujen lopuksi Juusela kuitenkin on sitä mieltä, että tanssijan liikkuva elämäntyyli sopii hänelle.

”Baletin takia jatkan aina eteenpäin”, sanoo Juusela hymyillen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut