Suomalaiset menettivät viime vuonna verkkohuijauksissa 47 miljoonaa euroa

Finanssiala ry:n mukaan summa olisi voinut olla suurempikin, mutta pankit ja viranomaiset onnistuivat estämään yli 25 miljoonan euron edestä varojen siirtoja huijareille ja palauttamaan varat.

Pankkien ja vakuutusyhtiöiden etujärjestö Finanssiala ry:n mukaan verkkohuijausten euromääräisesti suurimman luokan muodostivat sijoitushuijaukset, joissa suomalaiset menettivät yli 20 miljoonaa euroa.

7.7. 21:59

Helsinki

Poliisille tehtiin viime vuonna yhteensä 2 500 ilmoitusta verkkohuijauksista, ja suomalaiset menettivät huijauksissa noin 47 miljoonaa euroa, kertoo pankkien ja vakuutusyhtiöiden etujärjestö Finanssiala ry.

Järjestön mukaan summa olisi voinut olla suurempikin, mutta pankit ja viranomaiset onnistuivat estämään yli 25 miljoonan euron edestä varojen siirtoja huijareille ja palauttamaan varat.

Verkkohuijausten euromääräisesti suurimman luokan muodostivat sijoitushuijaukset, joissa suomalaiset menettivät yli 20 miljoonaa euroa. It-tuki-, toimitusjohtaja-, rakkaus- ja dokumenttihuijauksissa menetettiin yhteensä 16 miljoonaa euroa ja pankkien nimissä tehdyissä huijauksissa 10 miljoonaa euroa.

Viranomaisille ilmoitettujen verkkohuijausten rikoshyöty kasvoi viime vuonna lähes kolmanneksen, Finanssiala kertoo.

Huijauksilta voi suojautua

Finanssiala ry:n tiedotteessa muistutetaan, että vaikka huijauksia tapahtuu jatkuvasti ja ne muuttavat muotoaan, huijauksilta on myös mahdollista suojautua.

Tärkeintä on pitää huoli siitä, että henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset ja maksukorttien tiedot ovat vain omassa käytössä, eikä niitä tule antaa kenellekään ulkopuoliselle. Usein tietoja kalastellaan esimerkiksi pankkien ja viranomaisten nimissä sähköpostitse, tekstiviesteillä, puheluissa ja hakukoneiden kautta.

Tiedotteessa kehotetaan myös varomaan epäilyttäviä viestejä ja yhteydenottoja, kuten tekstiviesteissä tai sähköposteissa tulevia linkkejä ja teknisen tuen tai viranomaisten nimissä tulevia odottamattomia puheluita. Aina kannattaa varmistaa, mistä yhteydenotot tulevat ja että kirjautuu esimerkiksi verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun virallista reittiä pitkin.

Huijauksen uhrien pitäisi aina olla yhteydessä omaan pankkiinsa ja tehdä rikosilmoitus poliisille.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut