Euroopan matkalaukkukaaos: Matkustaja voi saada myöhästyneistä matkatavaroista jopa 1 600 euron korvaukset – Näin saat laukkusi takaisin kotiin

Lentomatkustajien matkatavaroita viivästyy tällä hetkellä tavallista enemmän.

Viivästyneen matkatavaran käsittely on ruuhkautunut esimerkiksi Finnairilla. Kuva on otettu Helsinki-Vantaan lentoasemalta 4. toukokuuta 2021.

7.7. 17:11 | Päivitetty 7.7. 17:26

Aamulehti

”Eivät ne sitä tahallaan tee”, toteaa matkalaukkukaaoksesta Jetpakin Markus Haapanen Aamulehdelle.

Hän on myyntijohtajana yrityksessä, joka kuljettaa lennolta myöhästyneitä matkalaukkuja matkustajille. Kun lennolta myöhästynyt laukku löytää lopulta tiensä takaisin suomalaiselle lentokentälle, lentoyhtiö tilaa yhtiöltä kuljetuksen ovelta ovelle.

”Lentoyhtiöt haluavat päästä mahdollisimman nopeasti eroon laukuista. Heitä koskevat tietyt EU-säädökset. Yhtiöt joutuvat maksamaan matkustajille myöhästymisistä.”

Jetpak on Ruotsin pörssissä noteerattu yritys, joka tarjoaa kuljetuspalveluita Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa. Esimerkiksi Finnair on ollut yrityksen asiakas vuodesta 2016.

Lentomatkustajien matkatavaroita viivästyy tällä hetkellä tavallista enemmän. Aamulehti kertoi keskiviikkona, että myös viivästyneen matkatavaran käsittely on ruuhkautunut esimerkiksi Finnairilla. Ongelmia on ollut myös useilla Euroopan lentokentillä.

Lue lisää: Matkaaja odotti myöhästynyttä matka­laukkuaan 10 vuorokautta – Finnair varoittaa viivästyksistä ja kehottaa lentämään pelkillä käsi­matka­tavaroilla

”Lentoyhtiö kontaktoi laukun vastaanottajaa, ja he sopivat, mihin aikaan vastaanottaja haluaa lähetyksen perille. Me toimitamme lähetyksen speksien mukaisesti perille, olemme viimeinen lenkki.”

Jos matkatavaran kuljetuksella asiakkaalle on kiire, lentoyhtiö voi kuljettaa matkatavarat asiakkaalle esimerkiksi taksin avulla. Lystin maksaa lentoyhtiö.

Tausta

Jos laukkusi katoaa tai hukkuu

Jos kirjatut matkatavarasi katoavat, vahingoittuvat tai saapuvat myöhässä, matkustajalla voi olla oikeus saada lentoyhtiöltä enintään noin 1600 euron korvaus.

Jos et löydä matkatavaroitasi hihnalta lennon jälkeen, täytä välittömästi lentoaseman saapumisaulassa katoamislomake.

Voit vaatia lentoyhtiöltä korvausta menolennolla kadonneista laukuista esimerkiksi hygieniatuotteista ja vaatetuksesta, joilla selviät odotuksen ajan matkakohteessa.

Koska matkatavaroiden viivästyminen paluulennolla ei yleensä aiheuta samanlaista vahinkoa kuin menolennolla, on korvaukselle vain harvoin perusteita.

Vahingonkorvausta ei yleensä saa esimerkiksi sääolosuhteiden, turvallisuusriskien tai lakon aiheuttamien viivästysten takia.

Lähteet: Euroopan kuluttajakeskus ja Your Europa

Syy myöhästelylle selvä

Alalla ei puhuta kadonneista, vaan ”jälkeen jääneistä” tai myöhästyneistä matkatavaroista. ”Harvoin matkatavarat kadoksiin jää”, Haapanen sanoo.

Laukkuongelmat ovat lisänneet Jetpakin työmäärää. Haapanen kuitenkin sanoo, että tilannetta on vaikea verrata aiempaan, sillä korona on sotkenut bisnestä jo useamman vuoden ajan.

”Tämä on melko kausiluontoista. Varsinkin loma-aikoina laukkuja jää jälkeen väkisinkin.”

Tällä hetkellä myöhästelyyn syy löytyy henkilöstöpulasta. Se näkyy useilla Euroopan lentoasemilla viivästyksinä matkatavaran käsittelyssä. Haapanen arvioi, että koronasta palautumisen lisäksi syy kenttien työvoimapulaan on alan tiukka sääntely. Se hidastaa uusien työntekijöiden palkkaamista.

”Se on viranomaisten säätelemä ala, asioissa ei voi oikoa, ja proseduuri vie aikansa. Ei sinne voi ketä tahansa ottaa laukkuja käsittelemään. Et saa ketään töihin lentokentälle ilman koulutusta ja turvaselvitystä.”

Yleensä myöhästyneet laukut löytävät perille enintään muutamassa päivässä. Pidempiin myöhästymisiin voi kuitenkin syynä olla esimerkiksi se, että matkalaukun tarrat ovat kadonneet. Silloin laukku voi olla pitkäänkin kadoksissa, kun oikeaa omistajaa on vaikea selvittää.

Jetpak kuljettaa myöhästyneitä laukkuja alihankkijan kautta myös Pirkkalan lentokentältä. Yhtiölle myöhästyneet laukut ovat Haapasen mukaan kuitenkin vain ”sivujuonne”. Jetpak ajaa muun muassa terveydenhuollolle tärkeitä ”aikakriittisiä” veri-, elin- ja lääkelähetyksiä. Jetpak Suomen liikevaihto oli vuonna 2021 5,0 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 1,1 miljoonaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut