Matkaaja odotti myöhästynyttä matka­laukkuaan 10 vuorokautta – Finnair varoittaa viivästyksistä ja kehottaa lentämään pelkillä käsi­matka­tavaroilla

Matkatavaroiden viivästyminen johtuu henkilöstöpulasta Euroopan lentoasemilla. Vastuussa matkustajien matkatavaroista ovat lentoyhtiöt.

Lentomatkustaja voi joutua odottamaan matkatavaroitaan tavallista pidempään. Finnair kehottaa siksi lentämään pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa. Kuva on otettu Tampere-Pirkkalan lentoasemalla lokakuussa 2021.

6.7. 20:19

Aamulehti

Lentomatkustajien matkatavaroita viivästyy tällä hetkellä tavallista enemmän. Myös viivästyneen matkatavaran käsittely on ruuhkautunut lentoyhtiö Finnairin mukaan.

”Toimitukset saattavat kestää normaalia kauemmin, jopa useamman päivän. Olemme todella pahoillamme tilanteen aiheuttamasta harmista asiakkaille”, Finnairin viestintäpäällikkö Kaisa Tikkanen kirjoittaa. Hän vastasi Aamulehden kysymyksiin sähköpostitse keskiviikkona.

Tikkanen selittää tilannetta: henkilöstöpula Euroopan lentoasemilla näkyy viivästyksinä matkatavaran käsittelyssä. Finnairille maapalveluita, kuten matkatavaran käsittelyä tuottavilla kumppaneilla on resurssivajetta, minkä takia matkatavaroita viivästyy lennoilta.

Lentoyhtiöt ovat vastuussa matkustajien matkatavaroista. Tamperelainen lentomatkustaja odotti matkatavaroitaan yhteensä 10 päivää sen jälkeen, kun matkatavarat eivät saapuneet Helsinki-Vantaalle Pariisista 26. kesäkuuta laskeutuneen lentokoneen mukana. Matkatavarat saapuivat Helsinkiin 1. heinäkuuta, mutta Tampereelle vasta 6. heinäkuuta.

Suositus: Vain käsimatkatavarat

Lentokenttien turvatarkastusten pitkistä jonoista on uutisoitu jo aiemmin kesällä. Monilla Euroopan lentokentillä henkilöstöpula on johtanut kevään mittaan kaaokseen ja jonot ovat olleet paikoin jopa tuntien mittaisia.

Lue lisää: Helsinki-Vantaalla turvatarkastuksen jono venyy jopa 45 minuuttiin – kysyimme Finavialta, kuinka aikaisin kentällä pitää olla ja kuka korvaa, jos myöhästyy

Finnair suosittelee nyt asiakkaitaan matkustamaan pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa, mikäli se on mahdollista. Finnairin viestinnästä kerrotaan myös, että esimerkiksi lääkkeet muut tärkeät tavarat kannattaa pakata käsimatkatavaroihin.

”On myös tärkeää lisätä oma nimi ja yhteystiedot selkeästi ruumaan menevän laukun ulko- ja sisäpuolelle, mikä nopeuttaa viivästyneen matkatavaran toimitusta jälkikäteen”, Tikkanen kirjoittaa.

Mitä?

Pakkaa nämä käsimatka­tavaroihin

Nestemäiset kosmetiikkatuotteet ja elintarvikkeet korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Kaikkien pakkausten pitää mahtua yhteen litran vetoiseen muovipussiin.

Myös puhelimet, kannettavat tietokoneet, tabletit, kamerat ja kuulokkeet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin. Varavirtalähteet ja akut pitää aina kuljettaa käsimatkatavaroissa.

Reseptilääkkeet saa viedä matkustamoon käsimatkatavaroissa matkustajan nimellä varustettuna ja alkuperäispakkauksessa.

Sähkösavukkeet ja muut vastaavat hengityshöyryjä tuottavat laitteet täytyy kuljettaa vain käsimatkatavaroissa, taskussa tai käsilaukussa.

Muut arvokkaat ja tärkeät tavarat kuten avaimet, rahat, korut ja asiapaperit kannattaa pakata käsimatkavaroihin.

Yksi vaatekerta on hyvä pakata käsimatkatavaroihin siltä varalta, että matkalaukku katoaa tai myöhästyy.

Lähde: Finavia

Matkatavaroiden viivästymisistä tulee ilmoittaa lentoyhtiöön. Finnairilla niin voi tehdä verkossa olevan palvelun kautta tai lentoaseman tulopalvelussa. Sen jälkeen asiakas saa seurantanumeron, jonka avulla hän voi seurata viivästyneen matkatavaran tilannetta World Tracer-palvelussa.

Ovatko matkatavarasi viivästyneet poikkeuksellisen pitkään kuluvan kesän aikana? Miten asia hoidettiin lentoyhtiössä? Alla olevan linkin kautta voit ottaa yhteyttä Aamulehden toimitukseen.

Mitä?

Pakkaa nämä matkatavarat ruumaan

Muun muassa sakset, veitset, monitoimityökalut ja viinipulloavaajat on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan. Urheiluvälineiden ja soitinten pakkausohjeet vaihtelevat lentoyhtiöittäin.

Alkoholi, joka on ostettu muualta kuin lentoasemalta ostettu alkoholi pitää pakata ruumaan menevään matkatavaraan.

Helposti syttyviä, myrkyllisiä tai syövyttäviä aineita ei saa ollenkaan kuljettaa lentokoneessa. Myöskään yli 500 millilitran kokoista hiuskiinnettä ei saa viedä lentokoneeseen. Matkustamoon saa ottaa vain yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen, mutta sitä pitää kuljettaa taskussa.

Matkatavaroiden koko- ja painorajoitukset vaihtelevat lennoittain ja matkustusluokan mukaan.

Lähde: Finavia

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut