Suomen ja Ruotsin Nato-polulla edessä merkittävä askel: Maista tulee tiistaina sotilasliiton tarkkailijajäseniä

Liittymispöytäkirjojen allekirjoittamisen jälkeen alkaa jäsenyyden ratifiointikierros.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvattiin yhteisessä tiedotustilaisuudessa Brysselissä 24. kesäkuuta.

5.7. 7:13

STT

Suomi ja Ruotsi etenevät Nato-polullaan jälleen askeleen eteenpäin, kun maiden liittymispöytäkirjat allekirjoitetaan tiistaina sotilasliitto Naton päämajassa Brysselissä.

Allekirjoitusten jälkeen Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton tarkkailijajäseniä.

Allekirjoitustilaisuudessa 30:tä Nato-maata edustavat niiden Nato-suurlähettiläät. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja hänen ruotsalaiskollegansa Ann Linde ovat läsnä tilaisuudessa.

Lue lisää: Suomen ja Naton väliset liittymiskeskustelut on saatu päätökseen – liittymispöytäkirjan allekirjoittaminen ohjelmassa tiistaina

Edessä ratifiointikierros

Ennen kuin Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton varsinaisia jäseniä, pitää jäsenyys vielä ratifioida kaikissa Nato-maissa kansallisella tasolla. Ratifiointikierrokseen on arvioitu kuluvan joitakin kuukausia tai jopa vuosi.

Ensimmäiset ratifioinnit voivat toteutua nopeastikin. Esimerkiksi Kanada ja Saksa ovat ilmoittaneet käyttävänsä ratifioinnissa nopeutettua menettelyä.

Turkki on uhannut, ettei se ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä parlamentissaan, elleivät maat luovuta ihmisiä, joita Turkki syyttää terroristeiksi.

Lue lisää: Miksi Turkin kanta muuttui yhtäkkiä? – Asiantuntijat kertovat, mitä Turkin, Ruotsin ja Suomen välinen sopimus tarkoittaa

Turkki ehti jarruttaa Suomen ja Ruotsin Nato-prosessia jo viikkokaupalla, kunnes se muutti mieltään viime viikolla Madridin huippukokouksen yhteydessä. Tuolloin Nato-maat päättivät kutsua Suomen ja Ruotsin liittokunnan jäseniksi ja sopivat liittymispöytäkirjojen allekirjoittamisesta.

Ilmassa eri tulkintoja

Turkin esiin nostamat huolet liittyivät muun muassa terrorismin torjuntaan ja asevientiin. Turkkia vaivanneista asioista sovittiin kolmen maan välisessä yhteisymmärrysasiakirjassa viikko siiten.

Asiakirjan muotoilut jättivät kuitenkin tulkinnanvaraa. Tähän mennessä on käynyt jo ilmi, että Turkki tulkitsee kirjauksia eri tavalla kuin Suomi tai Ruotsi.

Ulkoministeri Haavisto kommentoi perjantaina Suomen toimivan sen mukaan, mitä allekirjoitettuun asiakirjaan kirjattiin Suomen, Ruotsin ja Turkin kesken. Hän sanoi, että mistään luovutettavien henkilöiden nimistä tai nimilistoista ei Turkin kanssa puhuttu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut