Siitepölykartta hehkuu nyt punaisena laajalla alueella – heinien siitepöly kiusaa allergikkoja vielä pitkään

Heinien siitepölymäärät ovat tällä hetkellä runsaita suuressa osassa maata.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön projektitutkija Sanna Pätsi sanoo, että heinien siitepölymäärät lähtevät laskemaan elokuun alussa.

4.7. 16:56

Aamulehti

Heinien kukinta jatkuu tällä hetkellä koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Runsainta heinien siitepölymäärät ovat maan etelä- ja keskiosissa.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön projektitutkija Sanna Pätsi kertoo, että heinien siitepölyn osalta eletään tällä hetkellä huippukautta ja siitepölyä on ilmassa paljon.

Pätsi kertoo, että vaikka siitepölykartta hohkaa tällä hetkellä punaisena Oulun korkeudelta aina eteläiseen Suomeen saakka, siitepölytilanteessa ei ole mitään poikkeuksellista, ja heinien siitepölymäärät ovat samalla tasolla kuin tyypillisesti tähän aikaan vuodesta.

Pätsi sanoo, että heinien siitepölymäärät lähtevät laskemaan elokuun alussa.

Tämän vuoden siitepölykausi kokonaisuudessaan on kuitenkin jo voiton puolella. Pätsi sanoo, että edessä on enää pujon kukinta, joka alkaa heinäkuun puolessa välissä ja loppuu noin kuukautta myöhemmin.

Pätsi sanoo, että loppukesästä allergiaa voi aiheuttaa tuoksukin siitepöly, jota voi kaukokulkeutua Suomeen eteläisten ilmavirtojen mukana Keski-Euroopasta.

”Tuoksukki on sukua pajulle ja aiheuttaa täten pajuallergikoille oireita elokuun lopusta syyskuun alkupuolelle saakka.”

Pitkään jatkuneen hellejakson jälkeen Pirkanmaalle on luvattu sateita tämän viikon aikana. Pätsi sanoo, että vaikka monesti toisin luullaan, sateet tuovat vain lyhyen helpotuksen siitepölyallergikoille.

”Sade pelastaa tilanteen vain hetkeksi. Kaikki riippuu siitä, kuinka pitkä tai millainen sade on. Kun lyhyt sadekuuro menee ohi, siitepölymäärät lähtevät heti nousemaan. Näin on myös pidemmän sateen jälkeen.”

Tiesitkö?

Heinien siitepöly

Suomessa kasvaa yli sata heinälajia.

Heinien kukinta alkaa Etelä-Suomessa toukokuun loppupuolella, ja jatkuu syksyyn saakka. Pohjois-Suomessa kausi on lyhyempi.

Runsaimmillaan heinien siitepölymäärä ilmassa on heinäkuussa.

Lähde: Norkko.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut