Suomen ja Naton väliset liittymiskeskustelut on saatu päätökseen – liittymispöytäkirjan allekirjoittaminen ohjelmassa tiistaina

Suomi ja Ruotsi keskustelivat tänään Naton sihteeristön kanssa jäsenyyden ehdoista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvattiin yhteisessä tiedotustilaisuudessa Brysselissä 24. kesäkuuta.

4.7. 7:21 | Päivitetty 4.7. 14:47

STT

Suomen ja Naton väliset liittymiskeskustelut on saatu päätökseen Brysselissä. Liittymispöytäkirja on tarkoitus allekirjoittaa huomenna. Sen jälkeen Suomi on sotilasliiton tarkkailijajäsen.

Liittymiskeskusteluissa käytiin läpi Nato-jäsenyyden velvoitteita ja Pohjois-Atlantin sopimusta, johon Suomi sitoutuu. Suomea edusti neuvotteluvaltuuskunta, jota johti ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haavisto on paikalla myös huomenna, kun Suomen liittymispöytäkirja allekirjoitetaan Naton päämajassa.

Aiemmin keväällä prosessia kuvaillut Nato-virkamies nimitti keskusteluja "vihkivalojen vannomiseksi". Tapaamisessa oli tarkoitus lähinnä varmistaa, että hakijamaa ymmärtää, mihin on sitoutumassa.

Yllätyksiä ei odotettu esiintyvän keskusteluissa. Naton puolelta on todettu, että jäsenyyteen valmistuvat maat ovat hyvin tietoisia vaatimuksista ja teknisellä tasolla keskusteluyhteys on ollut auki jo pitkään.

Keskusteluista odotettiin myös nopeita, ja liittymispöytäkirjan allekirjoittaminen on ohjelmassa jo huomenna tiistaina. Haavisto osallistuu allekirjoitustilaisuuteen, ja myös Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskeva liittymispöytäkirja allekirjoitetaan samassa tilaisuudessa. Tilaisuuden jälkeen iltapäivällä Suomen erityisedustusto Natossa järjestää tiedotustilaisuuden, johon osallistuu ulkoministeri Haaviston lisäksi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Liittymiskeskusteluissa käytiin läpi monta aihetta

Suomen neuvotteluvaltuuskunnassa on jäseniä ulkoministeriöstä, puolustusministeriöstä, Puolustusvoimien Pääesikunnasta, valtiovarainministeriöstä sekä Suomen Nato-erityisedustustosta.

Heitä vastassa oli Naton sihteeristön edustus, jota johtaa Naton apulaispääsihteeri Bettina Cadenbach.

Liittymiskeskustelut koskivat puolustus- ja sotilaallisten kysymysten lisäksi poliittisia ja oikeudellisia kysymyksiä, resurssikysymyksiä sekä tietoturvallisuutta. Poliittisiin kysymyksiin sisältyy muun muassa terrorismin torjunta, joka on ollut viime viikkoina puheenaiheena erityisesti Nato-maa Turkin vuoksi.

Turkki jarrutti vastustuksellaan Suomen ja Ruotsin Nato-prosessia viikkokaupalla. Suomi ja Ruotsi hakivat sotilasliiton jäsenyyttä toukokuussa, mutta etenemään päästiin vasta viime viikolla Madridin huippukokouksen yhteydessä.

Yksi Turkin esillä pitämistä ongelmakohdista koski juuri terrorismin torjuntaa.

Turkki uhitellut viivyttelyllä

Turkkia vaivanneista asioista sovittiin kolmen maan välisessä yhteisymmärrysasiakirjassa, mikä tasoitti tietä sille, että Nato-maat kutsuivat viime viikolla Suomen ja Ruotsin liittokunnan jäseniksi.

Yhteisymmärrysasiakirjan muotoilut jättävät kuitenkin tulkinnanvaraa, ja tähän mennessä on käynyt jo ilmi, että Turkki tulkitsee kirjauksia eri tavalla kuin Suomi tai Ruotsi.

Ulkoministeri Haavisto kommentoi perjantaina Suomen toimivan sen mukaan, mitä allekirjoitettuun asiakirjaan kirjattiin Suomen, Ruotsin ja Turkin kesken. Hän sanoi, että mistään luovutettavien henkilöiden nimistä tai nimilistoista ei Turkin kanssa puhuttu.

Turkki on uhannut, ettei se ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä parlamentissaan, elleivät maat luovuta ihmisiä, joita Turkki syyttää terroristeiksi.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton tarkkailijajäseniä, kun 30 Nato-maata ovat allekirjoittaneet liittymispöytäkirjan. Allekirjoitustilaisuus on huomenna Naton päämajassa Brysselissä.

Paikalla ovat myös ulkoministeri Haavisto ja hänen ruotsalaiskollegansa Ann Linde.

Ennen kuin maista tulee varsinaisia jäseniä, pitää jäsenyys vielä ratifioida kaikissa Nato-maissa. Ratifiointikierrokseen on arvioitu kuluvan joitakin kuukausia tai jopa vuosi.

Toisaalta esimerkiksi Kanada ja Saksa ovat ilmoittaneet käyttävänsä ratifioinnissa nopeutettua menettelyä. Ratifiointikierroksen lopullista kestoa on kuitenkin vaikea arvioida, koska nähtäväksi jää, toteuttaako Turkki uhittelujaan.

Tämän viikon torstaina ulkoministeri Haavisto kertoo eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle Nato-huippukokouksesta ja Suomen jäsenyysprosessista. Eduskunta on edellyttänyt, että se pidetään hyvin informoituna Nato-jäsenyysprosessin etenemisestä.

Päivitys 4.7.2022 kello 14.40: Lisätty tieto liittymiskeskustelujen päättymisestä.

Päivitetty 4.7.2022 kello 11.18: Juttua täydennetty ulkoministeriön maanantaina kertomilla tiedoilla.

Päivitetty 4.7.2022 kello 13.20: Juttua täydennetty ja laajennettu liittymiskeskustelujen sisältöä, tilanteen taustaa ja seuraavia askelia koskevilla osilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut