Turkki aikoo tukea Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä – Näin presidentti Niinistö lausui neuvottelusta

Presidentti Sauli Niinistö kertoo lausunnossaan, että Turkki aikoo tämän viikon Madridin Nato-huippukokouksessa tukea Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi.

Turkin presidentti Recep Taayip Erdogan, presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson allekirjoittivat tiistai-iltana sopimuksen. Turkki tukee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

28.6. 21:34 | Päivitetty 28.6. 22:02

Aamulehti

Turkki tukee tämän viikon Madridin huippukokouksessa Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi, kertoo presidentti Sauli Niinistö lausunnossaan.

Niinistön lausunnon mukaan Natoon liittymisen konkreettisista askelista sovitaan Nato-liittolaisten kesken seuraavan kahden päivän aikana. Allekirjoitetussa yhteisymmärrysasiakirjassa Suomi, Ruotsi ja Turkki sitoutuvat antamaan toinen toisilleen täyden tuen kunkin maan turvallisuutta koskevia uhkia vastaan.

Lue lisää: Näin Niinistö kertoi Nato-neuvotteluista: ”En usko, että Suomen ja Turkin suhteisiin jää pysyviä jälkiä”

Allekirjoitusseremoniaan osallistuivat myös presidentti Sauli Niinistö, Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sekä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Niinistön lausunto julkaistiin kirjallisena presidentin kanslian verkkosivuilla. Lue lausunto sanasta sanaan tästä:

”Tänään Madridissa, ennen Nato-huippukokouksen alkua, meillä oli perusteellinen tapaaminen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin tukemana.

Tuon tapaamisen tuloksena ulkoministerimme allekirjoittivat maidemme välisen yhteisymmärrysasiakirjan, joka vahvistaa, että Turkki tukee tämän viikon Madridin huippukokouksessa Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi. Natoon liittymisemme konkreettisista askelista sovitaan Nato-liittolaisten kesken seuraavan kahden päivän aikana, mutta tuo päätös on nyt välittömästi edessä.

Yhteisymmärrysasiakirjamme korostaa, että Suomi, Ruotsi ja Turkki sitoutuvat antamaan toinen toisilleen täyden tuen kunkin maan turvallisuutta koskevia uhkia vastaan. Kun meistä tulee Nato-liittolaisia, tämä sitoumus vahvistuu entisestään.

Menneiden viikkojen aikana Turkki on tuonut esiin huolensa terrorismin uhasta. Suomi on kaiken aikaa ottanut nämä huolet vakavasti. Suomi tuomitsee terrorismin kaikissa sen ilmenemismuodoissa. Nato-jäsenenä Suomi sitoutuu täysin Naton terrorisminvastaisen työn asiakirjoihin ja politiikkoihin.

Kun kehitämme terrorismin torjuntaa, asevientiä ja luovutuksia koskevaa yhteistyötämme, Suomi luonnollisesti toimii jatkossakin oman kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti.

Olen ilahtunut siitä, että tämä vaihe Suomen matkalla kohti Nato-jäsenyyttä on saatu päätökseen. Odotan nyt hedelmällisiä keskusteluja Suomen roolista Natossa tulevien liittolaistemme kanssa täällä Madridissa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut