Naton Stoltenberg: Hyvä keskustelu Turkin Erdoğanin kanssa – ensi viikolla jatketaan

Erdogan viestitti, ettei Ruotsin Nato-jäsenyysasiassa ole tapahtunut edistystä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo käyneensä hyvän keskustelun Turkin presidentin kanssa. Stoltenberg kuvattiin Helsingissä, kun hän vierailu Suomessa lokakuussa 2021.

25.6. 14:51 | Päivitetty 25.6. 21:00

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo käyneensä hyvät keskustelut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksista. Stoltenberg kertoo asiasta Twitterissä.

Stoltenbergin mukaan hän ja Erdoğan sopivat, että keskusteluja jatketaan ensi viikolla Brysselissä ja Madridissa.

Nato-maiden huippukokous Madridissa alkaa tiistaina. Suomi ja Ruotsi on kutsuttu mukaan, mutta tiedossa ei vielä ole, taipuuko Turkki vielä silloinkaan jäsenyysneuvottelujen aloittamiseen.

Suomen valtuuskuntaa Madridissa johtaa presidentti Sauli Niinistö. Aiemmin on elätelty toiveita, että yksimielinen päätös jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta saataisiin Madridiin mennessä tai viimeistään itse kokouksessa, mutta Niinistö arvioi aiemmin tällä viikolla, ettei ratkaisu välttämättä synny siinä aikataulussa.

Turkin mukaan Ruotsin tehtävä konkreettisia muutoksia

Erdogan viestitti lauantaina, että Ruotsin Nato-jäsenyysasiassa ei ole tapahtunut edistystä. Erdogan oli käynyt puhelinkeskustelun Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa. Keskustelu käytiin sen jälkeen, kun Erdogan oli keskustellut Stoltenbergin kanssa.

Erdogan oli toistanut Anderssonille, että "Ruotsin täytyy ryhtyä toimenpiteisiin sellaisten perustavanlaatuisten asioiden kuten terrorisminvastaisen taistelun suhteen", sanoi presidentin kanslia. Erdoganin mukaan Turkki "haluaa nähdä sitovia lupauksia näissä asioissa sekä konkreettisia ja selkeitä toimia".

Erdogan oli myös sanonut Anderssonille, että Ruotsin "täytyy tehdä konkreettisia muutoksi suhtautumisessa" laittomaksi julistettuun Kurdistanin työväenpuolueeseen (PKK) ja sen syyrialaisiin sisarjärjestöihin, Erdoganin kanslia sanoi.

Andersson kuvaili Twitterissä Erdoganin kanssa käymäänsä puhelinkeskustelua Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksesta hyväksi. Molemmat olivat hänen mukaansa samaa mieltä siitä, että edistyminen asiassa on tärkeää ennen Madridissa ensi viikolla pidettävää Naton huippukokousta.

Lue lisää: Presidentti Niinistö johtaa Naton huippu­kokoukseen Madridiin lähtevää valtuus­kuntaa – tällainen on ohjelma

Lue lisää: Viron pääministeri Kallas FT:lle: Naton nykyisellä puolustus­suunnitelmalla Viro pyyhkäistäisiin sodassa maailman­kartalta

Lue lisää: Turkin vastahanka näkyy yllättävällä tavalla Suomen Nato-edustuston arjessa – Aamulehti vieraili paikan päällä Brysselissä

Päivitys 25.6. kello 19.15: Lisätty väliotsikon jälkeiset tiedot Erdoganin ja Anderssonin puhelusta.

Päivitys 25.6. kello 21. Lisätty viimeinen kappale.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut