Hakametsän hurrikaani paljastui pölypyörteeksi – katso video pölypaholaisenakin tunnetusta alkukesän ilmiöstä

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan pölypyörteet eivät nosta ihmisiä ilmaan, mutta eivät aina ole ihan vaarattomiakaan.

22.6. 22:14

Aamulehti

Tamperelainen Zhanna Korotkaya oli tiistaina noin puoli viiden aikaan hakemassa lastaan päiväkodista, kun hän havaitsi Hakametsän hiekkakentällä trombin näköisen pyörteen.

”Olin pyörällä liikenteessä ja lapsi takana kyydissä. Kysyin häneltä, katsotaanko sitä lähempää. Päätin samalla ottaa siitä videon. Pyörre ei pysynyt paikallaan, vaan liikkui aika nopeasti ja pelkäsin sen tulevan meidän suuntaan.”

”Kun ymmärsin, että se on kunnon pyörre, lähdimme äkkiä pois. Siksi video jäi niin lyhyeksi. Alamäessä huomasin, että pyörre oli jo kääntynyt toiseen suuntaan. Pyörre kesti varmaankin noin minuutin. Aika mielenkiintoinen se oli”, Korotkaya sanoo.

Katso yllä olevalta videolta, miltä pölypyörre näyttää.

Kyseessä onkin pölypaholainen

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka paljastaa, että kyseessä ei olekaan pieni hurrikaani tai trombi, vaan kirkkaalla ilmalla esiintyvä pölypyörre.

”Google kuvahaulla voi löytää videoita tai kuvia pölypyörteistä hakusanalla dust devil eli pölypaholainen.”

Punkan mukaan pölypyörteitä esiintyy Suomessa tyypillisesti alkukesällä.

”Silloin kun on melko lailla selkeät olosuhteet, ilma melko kuivaa ja sade- tai ukkoskuuroja ei ole lähimaillakaan. Ilmiö liittyy voimakkaaseen auringonpaisteeseen. Kun aurinko lämmittää maanpinnalla olevaa ilmaa, ilma lähtee nousevaan liikkeeseen. Joskus nämä nousuliikkeet muodostavat ilmanpyörteitä, jotka muuttuvat näkyviksi pölypyörteiksi, jos ne nostavat pölyä ja roskaa tai muuta maa-ainesta mukanaan ilmaan.”

Luonnonilmiöt

Trombi vai pölypyörre?

1. Pölypyörre muodostuu nimensä mukaisesti pölystä, maa-aineksesta tai roskista. Trombi on näkyvää vesihöyryä.

2. Pölypyörre syntyy ennen kaikkea aurinkoisella säällä, mutta trombi vaatii syntyäkseen pilviä, mielellään ukkospilviä.

3. Pölypyörteitä esiintyy yleensä keväällä tai alkukesästä, trombit syntyvät yleensä keski- tai loppukesällä, lämpimän meren yllä joskus jopa syksyllä.

4. Pölypyörre syntyy, kun ilma on lämpimimmillään maan pinnalla ja kylmenee ylemmissä ilmakerroksissa.

5. Trombit voivat voimistua pölypyörteitä enemmän ja näin ollen ne ovat keskimäärin tuhoisampia.

6. Trombi ovat yhteydessä yllä olevaan pilveen eli ne ovat paljon korkeampia kuin tyypilliset pölypyörteet

7. Pölypyörteet kestävät yleensä muutaman kymmenen sekuntia, trombit kestävät yleensä useamman minuutin.

Eivät nosta ihmisiä

Punkka sanoo, että pölypyörteet eivät aina ole täysin vaarattomia. Pölypyörteet voivat nostaa ilmaan esimerkiksi kevyitä rakenteita kuten puutarhatuoleja, telttoja tai torikojuja ja niiden kankaita tai vaikkapa kasvatusharsoja pelloilla.

”Ihmisiä ne eivät kykene nostamaan. Olen nähnyt videoita, joissa lapset leikkivät ja juoksevat pyörteiden läpi. Mutta kaupunkiolosuhteissa vaaraa voi syntyä jos pölypyörre lähtee vaikka kaatamaan torikojua, jossa on metalliputkia. Muuten ne ovat suhteellisen vaarattomia”, Punkka kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut