Hukkumiskuolema ei ole aina humalaisen huonon idean seuraus – näillä Otkesin vinkeillä voi mahdollisesti välttää hukkumisen

Otkesin tutkimuksen perusteella hukkumiskuolema on vaarana varsinkin ikäihmisillä, joilla on sydänsairaus. Vuosikymmenten aikana pinttyneet tavat ja yksin liikkuminen altistavat myös turmaan.

Viime vuonna tapaturmaisesti hukkuneista puolet oli yli 67-vuotiaita.

22.6. 16:09

Helsinki

Sydän- ja verisuonisairauden aiheuttama kohtaus oli hukkumiskuoleman taustalla yleisemmin kuin uhrin humalatila, ilmenee Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) hukkumisia koskevasta tutkintaselosteesta.

Sairaus, kuten vaikkapa sepelvaltimotauti, ei myöskään ole ollut uhrilla välttämättä etukäteen tiedossa. Kohtaus on voinut iskeä vesillä esimerkiksi pulikoidessa tai joutuessa yllättäen veden varaan. Hukkuneista puolet oli yli 67-vuotiaita. Korkea ikä on jo valmiiksi voinut heikentää toimintakykyä.

Sen sijaan kaksi viidestä eli 44 prosenttia hukkumalla kuolleista oli vähintään 0,5 promillen humalassa. Vahvasti päihtyneitä heistä oli kolmannes.

Kaikista hukkuneista neljä viidestä oli miehiä, ja kuolemat painottuivat kesäaikaan. Juhannus oli yksi vuoden kohtalokkaimmista viikoista.

Otkes selvitti teematutkimuksessaan, mitä syitä oli Suomen tapaturmaisten hukkumisten taustalla. Sen tavoitteena on parantaa turvallisuutta Suomessa. Viime vuonna kuoli tutkimuksen mukaan tapaturmaisesti 165 ihmistä.

Vinkit

Kahdeksan ohjetta, joilla voi välttää hukkuminen

Elä terveellisesti.

Tunnista omat ja läheisten terveysongelmat sekä ikääntyminen ja ota ne huomioon.

Huolehdi, että auttamiskykyinen henkilö on lähellä.

Hanki vene, joka on tukeva ja CE-merkitty.

Rakenna ranta ja laituri turvalliseksi.

Ota tavaksi käyttää pelastusliivejä jo nuorella iällä.

Älä mene veteen tai veden äärelle päihtyneenä.

Tiedä jään paksuus.

Lähde: Onnettomuustutkintakeskus

Jäihin vajosi pelkästään miehiä

Suomessa hukkumiskuolemat ovat väkilukuun suhteutettuina yleisempiä kuin naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa. Hukkumisten määrä ei myöskään ole laskenut samassa suhteessa kuin vaikkapa tieliikenneonnettomuudet. Muun muassa näistä syistä Otkes otti hukkumiset tutkintaan.

Selvityksen mukaan kuolemista suurin osa, 55, tapahtui uidessa, pulikoidessa tai vilvoitellessa. Puolet heistä oli yli 71-vuotiaita ja liki puolet puolestaan päihtyneitä. Kuolemista osa liittyi saunomiseen.

Veden varaan laiturilta tai rannasta yllättäen joutuneita kuolleita oli 41. Uhrit olivat joutuneet veteen Otkesin mukaan esimerkiksi puuhaillessa rannassa jotain tuttua askaretta. Valtaosalla uhreista oli toimintakyky heikentynyt.

Vesikulkuneuvoista (32) ja jäillä (25) kuoli pelkästään miehiä. Turmiollisista kulkuneuvoista yleisin oli kiikkerä soutuvene. Yli puolella uhreista oli alkoholia veressä, he olivat yli 59-vuotiaita miehiä ja valtaosalta puuttui pelastusliivit kokonaan.

Jäihin vajonneet saattoivat Otkesin mukaan puolestaan liikkua tutulla alueella, mutta jään paksuus oli arvioitu väärin.

Monissa tapauksissa turmaan joutunut on ollut liikkeellä tai veden ääressä yksin. Alaikäisiä hukkuneita oli neljä. Heistä nuorin oli 9-vuotias, joka ei osannut uida.

Otkes: Hukkumisalttius kehittyy vuosien mittaan

Otkesin mukaan vuosien aikana omaksutut tavat altistivat hukkumiskuolemille todennäköisemmin kuin hetkessä tehdyt huonot valinnat.

Tutkintaa johtanut Kai Valonen arvioi tiedotustilaisuudessa, että hukkumisiin liittyy myyttejä.

–  On käsityksiä liittyen juhannuksen huonouteen ja siihen, että tehdään jotain yltiöpäistä humalassa ja että nimenomaan keski-ikäiset miehet tekisivät. Se ei ole ihan näin, Valonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hukkumiset tapahtuivat hänen mukaansa yleisimmin niin, että turmaan joutunut teki jotain sellaista, mitä hän on tehnyt vuosien tai vuosikymmenten ajan. Ajan saatossa ja iän karttuessa toimintakyky oli puolestaan heikentynyt.

Onnettomuustutkintakeskus arvioikin, että elintavat, ikä, liikkumisvaikeudet, hankala ranta, vesillä yksin kulkeminen, alkoholi ja piittaamattomuus pelastusvälineistä kasvattavat hukkumisen riskiä merkittävästi. Siksi se antoi myös suomalaisille esimerkiksi pelastusliivien ja alkoholin käyttöön liittyviä suosituksia, jotta vaaran uhka laskisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut