Presidentti Niinistö johtaa Naton huippu­kokoukseen Madridiin lähtevää valtuus­kuntaa – tällainen on ohjelma

Valtuuskuntaan kuuluvat myös ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen. Naton huippukokouksen pääistunto järjestetään 29. kesäkuuta Madridissa.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg (vasemmalla) osallistui aiemmin tässä kuussa presidentti Sauli Niinistön isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin. Niinistö ja Stoltenberg kuvattiin Naantalin Kultarannassa 12. kesäkuussa.

22.6. 12:07 | Päivitetty 23.6. 10:24

Aamulehti

Madridissa järjestettävään Naton huippukokoukseen lähtee tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän toimii valtuuskunnan puheenjohtajana. Tasavallan presidentin kanslia tiedotti torstaina, että presidentti vierailee Madridissa 28.–30. kesäkuuta.

Ministereistä valtuuskunnan jäseninä toimivat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ole valtuuskunnan jäsen.

Lue lisää: Niinistö Suomen Nato-jumista: Vaikea löytää ratkaisua Madridin huippukokoukseen mennessä

Valtuuskuntaan kuuluu lisäksi muun muassa presidentin kanslian kansliapäällikkö Hiski Haukkala, suurlähettiläs Klaus Korhonen Suomen erityisedustustosta Natossa, sotilasneuvonantaja Jan Engström puolustusministeriöstä sekä osastopäällikkö Piritta Asunmaa ulkoministeriöstä.

Useita tapaamisia

Presidentti Niinistöllä on matkan aikana useita kahdenvälisiä tapaamisia, kanslia kertoo.

Presidentti osallistuu keskiviikkona istuntoon, jossa Naton jäsenmaiden lisäksi läsnä ovat Naton laajennettujen mahdollisuuksien kumppanuuden maat Suomi, Ruotsi ja Georgia, Aasian ja Tyynenmeren alueen kumppanit sekä EU. Lisäksi presidentti Niinistö osallistuu keskiviikon maiden johtajien illalliselle, kanslia kertoo tiedotteessa.

Ohjelmassa on myös illallinen, jota johtaa Espanjan kuningas Felipe VI.

Niinistö on tänä vuonna osallistunut jo yhteen Naton huippukokoukseen helmikuussa. Aiemmin Niinistö on edustanut Suomea kokouksissa vuosina 2018, 2016, 2014 ja 2012.

Nato-jumi voi jatkua

Suomen ja Ruotsin hakemukset Naton jäsenmaaksi ovat olleet Turkin takia jumissa. Niinistö sanoi tiistaina, että Suomen ja Ruotsin hakemusten edistämisestä voi olla vaikea löytää yhteisymmärrystä Nato-huippukokoukseen mennessä.

Vaikka itse Nato-jumissa ei ole kauheasti edistytty, Niinistö pitää kuitenkin edistyksenä sitä, että erimielisyyksistä on ylipäänsä päästy keskustelemaan Turkin kanssa ja Naton johdolla ja että keskusteluja on päätetty jatkaa.

”Vaikutelmani on, että vakavia keskusteluja käydään, ja toivottavasti päädymme kaikki myönteiseen lopputulokseen”, Niinistö sanoi.

Niinistö kommentoi Turkin esittämiä vaatimuksia toteamalla, että Suomen suhtautuminen terrorismin uhkaan on jo nykyisellään samanlaista kuin Naton jäsenmaissa keskimäärin. ”Meillä on hieman vaikeuksia olla keskivertoa parempia Natossa.”

Päiivitys 23.6.2022 kello 10.32: Täydennetty artikkeli tiedoilla presidentti Sauli Niinistön Madridin-matkan ohjelmasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut