Kysely: Joka kymmenes hyväksyy autolla ajamisen alkoholia juoneena, jos rattijuopumusraja ei ylity

Samalla lähes jokainen vastaaja kokee, että tämä heikentää ajokykyä.

Reilut 60 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kertoo, että paheksuu alkoholin vaikutuksen alaisena autoilua. Tämä autoilija kuvattiin liikenteessä Espoossa huhtikuussa 2021.

22.6. 10:20

STT

Noin joka kymmenes Liikenneturvan kyselyyn vastanneista hyväksyy autolla ajamisen alkoholin vaikutuksen alaisena, jos rattijuopumusraja ei ylity. Samalla he kertovat, että saattaisivat myös itse toimia näin.

Joka kymmenes vastaaja taas kertoo, että paheksuu tällaista toimintaa, mutta saattaisi silti itse toimia siten.

Valtaosa, reilut 60 prosenttia vastaajista kertoo, että paheksuu alkoholin vaikutuksen alaisena autoilua eikä toimisi itse tällä tavoin. Loput sanovat, ettei tilanne voi toteutua heidän kohdallaan tai eivät osaa vastata kysymykseen.

Liki jokainen vastaaja, eli 94 prosenttia, sanoi kokevansa, että ajaminen alkoholin vaikutuksen alaisena heikentää ajokykyä, vaikka rattijuopumusraja ei ylittyisi.

Liikenneturvan kyselyn toteutti Kantar TNS touko–kesäkuun vaihteessa. Kyselyyn vastasi reilut tuhat ihmistä, joista autoilevia oli 81 prosenttia.

Liikenneturvan mukaan alkoholionnettomuudet korostuvat liikenteessä kesäkuukausina. Tyypillinen onnettomuus tapahtuu viikonloppuna öiseen aikaan, ja usein kuljettaja on nuori mies. Myös rattijuopumis­tapauksissa kuolleet tai loukkaantuneet ovat usein miehiä.

”Rattijuopumus­onnettomuuksien määrä on vähentynyt vuosien saatossa, mutta niiden suhteellinen osuus liikennekuolemista ei ole samassa tasossa vähentynyt”, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen tiedotteessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut