Niinistö Suomen Nato-jumista: Vaikea löytää ratkaisua Madridin huippukokoukseen mennessä

”Meillä on hieman vaikeuksia olla keskivertoa parempia Natossa.”

Presidentti Sauli Niinistö kätteli Euroopan parlamentin puheenjohtajan Roberta Metsolan kanssa Naantalin Kultarannassa tiistaina 21. kesäkuuta.

21.6. 11:09 | Päivitetty 21.6. 14:48

STT

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemusten edistämisestä voi olla vaikea löytää yhteisymmärrystä Madridin ensi viikon Nato-huippukokoukseen mennessä.

Vaikka itse Nato-jumissa ei ole kauheasti edistytty, Niinistö pitää kuitenkin edistyksenä sitä, että erimielisyyksistä on ylipäänsä päästy keskustelemaan Turkin kanssa ja Naton johdolla ja että keskusteluja on päätetty jatkaa.

Lue lisää: Nato-keskusteluissa Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä ei saavutettu täyttä yhteisymmärrystä

”Vaikutelmani on, että vakavia keskusteluja käydään, ja toivottavasti päädymme kaikki myönteiseen lopputulokseen”, Niinistö sanoo.

Presidentti kommentoi asiaa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Euroopan parlamentin puheenjohtajan Roberta Metsolan kanssa Naantalin Kultarannassa.

Jäsen syyskuuhun mennessä?

Niinistö kommentoi tiistaina Turkin esittämiä vaatimuksia toteamalla, että Suomen suhtautuminen terrorismin uhkaan on jo nykyisellään samanlaista kuin nykyisissä Naton jäsenmaissa keskimäärin.

”Meillä on hieman vaikeuksia olla keskivertoa parempia Natossa”, Niinistö kuittasi.

Kysymykseen siitä, onko Suomi mahdollisesti Naton jäsen syyskuuhun mennessä, Niinistö totesi, ettei halua antaa tarkkoja aikatauluarvioita. ”Voi se olla mahdollista, mutta on myös mahdollista, ettemme ole jäseniä vielä silloin”, Niinistö sanoi.

Euroopan parlamentin puheenjohtajan Roberta Metsolan vieraili tiistaina 21. kesäkuuta myös eduskunnassa. Eduskunnassa puheenjohtajan Matti Vanhanen esitteli hänelle istuntosalia.

Vahva tuki Ukrainalle

EU-parlamentin puheenjohtaja Metsola korosti omassa puheenvuorossaan, että Ukrainalle myönnettävä EU:n hakijamaan asema on symbolisesti erittäin merkittävä. Metsolan mukaan ukrainalaiset taistelevat parhaillaan yhteisten eurooppalaisten arvojemme puolesta.

Hän puhui samasta asiasta myös iltapäivällä eduskunnassa puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.) kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa. Metsola korosti myös, että Euroopan parlamentissa on vahva tuki Ukrainalle, ja esimerkiksi päätöksiä maan tukemiseksi on tehty suurella enemmistöllä.

”Tuki on edelleen olemassa ja se on edelleen vahva”, hän sanoi.

Puheenjohtaja Vanhanen puolestaan sanoi uskovansa, että Ukrainalle löytyy myös Suomesta pitkäaikaista tukea niin poliitikoilta kuin kansalaisiltakin. ”Ei ainoastaan sodan aikana vaan myös jälleenrakennuksen aikana.”

Päivitetty 21.6.2022 kello 14.48: Lisätty tuoreita tietoja ja Matti Vanhasen kommentti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut