Lentonäytöksessä nähty F-35-hävittäjä ei päässyt lähtemään Porista suunnitellusti

Kone jäi seisomaan Porin lentokentälle teknisen vian vuoksi.

Ihmiset katselivat F-35-hävittäjää Pori Airshow’ssa lauantaina 18. kesäkuuta.

20.6. 13:55

Toinen Pori Airshow’ssa viikonloppuna nähdyistä Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjistä ei päässyt poistumaan Porista suunnitellusti maanantaiaamuna.

”Jokin järjestelmä siinä ilmoitti, että kone ei saa lähteä lentämään”, Pori Airshown lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo sanoo.

Koneiden piti lähteä yhdessä kohti Pirkkalaa aamulla yhdeksän aikaan, mutta ne lähtivät lopulta vasta puolen päivän aikaan, kun vika oli löytynyt ja molemmat koneet tankattu.

Karivalo ei tiedä tarkkaa syytä, mikä koneessa oli vikana. Hänen tietojensa mukaan jokin varoitusvalo paloi ja konetta piti siksi resetoida. Huoltohenkilökunnalla meni pari tuntia vian löytämiseen.

Karivalo pitää tapausta tyypillisenä siksi, että sotilaskoneet ovat monimutkaisia laitteita, joissa tällaiset tilanteet eivät ole tavattomia.

Toinen hävittäjistä ehti aamulla jo lähteä kohti Pirkkalaa, mutta palasi takaisin viallisen koneen luo.

Yhdysvaltain armeija omistaa molemmat lentokoneet. Porissa oli parikymmentä yhdysvaltalaista koneesta vastaavaa työntekijää.

Suomi on tilannut vastaavanlaisia F-35-hävittäjiä 64 kappaletta korvaamaan 2030-luvulla käytöstä poistuvat Hornet-hävittäjät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut