Pääministeri Marin ei halua lastaan kuvattavan – JSN:n puheenjohtaja: ”Vaikea ajatella, että tuollainen toive johtaisi täydelliseen kieltoon”

Sanna Marin (sd.) esitti lapsensa kuvaamista koskevan kantansa sen jälkeen, kun presidentti Niinistö kuvattiin poikansa kanssa urheilukatsomossa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvattiin tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa Helsingissä 15. toukokuuta.

16.6. 17:07 | Päivitetty 16.6. 21:41

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Twitterissä suhtautuvansa puolisonsa kanssa kielteisesti heidän tyttärensä kuvaamiseen tai kuvien julkaisuun.

Marin otti kantaa lapsensa kuvaamiseen sen jälkeen, kun STT kuvasi presidentti Sauli Niinistöä ja hänen puolisoaan Jenni Haukiota, kun he olivat poikansa Aaron kanssa yleisurheilun Paavo Nurmen kisoissa Turussa tiistaina. Kuvat olivat laajasti esillä mediassa. Presidenttipari ei ole pitänyt poikaansa mukana julkisissa esiintymisissään.

Marin kertoo tviitissään toivovansa, että hänen ja hänen puolisonsa Markus Räikkösen toivetta kunnioitettaisiin. Pääministerillä on puolisonsa kanssa päiväkoti-ikäinen tytär.

”Lapsella on oikeus yksityisyyteen, vaikka vanhemmat olisivat julkisessa työssä”, Marin kirjoittaa.

JSN:n Hyvönen: Hyvä, että toive tiedossa

Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Eero Hyvönen pitää hyvänä sitä, että pääministeri Marin on esittänyt julkisuudessa tahtonsa lapsensa kuvaamisesta.

Toiveen noudattaminen on Hyvösen mukaan kuitenkin jokaisen kuvaajan ja kuvia julkaisevan asia, on kyseessä sitten ammatillinen tiedotusväline tai yksityishenkilö. ”On vaikea ajatella, että tuollainen toive johtaisi täydelliseen kieltoon, vaikka vanhemmat niin toivoisivatkin.”

Vanhemmat eivät Hyvösen mukaan voi kieltää ketään julkaisemasta heidän lastensa kuvia varsinkaan, jos kuvauskohde on julkisella paikalla.

Hyvönen viittaa Journalistin ohjeisiin, joissa muun muassa sallitaan julkisella paikalla kuvaaminen ja selostaminen yleensä ilman asianosaisten lupaa. Yksityisyyden suoja on kuitenkin otettava julkisellakin paikalla huomioon varsinkin, jos käsitellään alaikäisiä.

Vaikka julkisen vallankäyttäjän yksityisyyden suoja on kaventunut, heidän lapsiinsa tulisi Hyvösen mukaan suhtautua tavallisina kansalaisina. ”Se (lapsen) yksityisyyden­suoja on normitasolla. Normitasoon kuuluu, että ketä tahansa saa kuvata ja julkisella paikalla otettuja kuvia saa julkaista kenestä tahansa.”

Niinistö: Olisi hyvä käydä läpi

Presidentti Niinistö kommentoi torstaina Iltalehdelle, että tiedotusvälineiden voisi olla hyvä käydä läpi pienten lapsien kuvaamista koskevia käytäntöjä keskenään ja JSN:n kanssa.

Niinistö viittaa JSN:n periaatelausumaan, jonka mukaan alle 7-vuotiaan kuvaamiseen tarvitaan aina huoltajan lupa. Niinistö kertoi, ettei olisi antanut lupaa poikansa kuvaamiselle tiistaina, jos sitä olisi kysytty.

Päivitetty 16.6.2022 kello 21.39: Lisätty JSN:n Eero Hyvösen kommentit ja tieto presidentti Niinistön lausunnosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut