Naton Stoltenberg: Suomen, Ruotsin ja Turkin kiistaan ratkaisu ”niin pian kuin mahdollista”

Naton puolustusministerit jatkoivat kokoustaan Brysselissä, teemana Ukrainan tukeminen ja liittouman itäisen sivustan puolustuksen vahvistaminen. Naton puolustusministerikokouksen toinen päivä päättyy pääsihteeri Jens Stoltenbergin lehdistötilaisuuteen noin kello 16 Suomen aikaa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvattiin sotilasliiton puolustusministerien kokouksen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Brysselissä keskiviikkona 15. kesäkuuta.

16.6. 11:00 | Päivitetty 16.6. 16:32

STT

Sotilasliitto Naton pääsihteeriin Jens Stoltenbergin mukaan hänen tavoitteenaan on löytää ratkaisu Turkin turvallisuushuoliin ”niin pian kuin mahdollista”. Stoltenberg kommentoi asiaa Naton puolustusministerikokouksen toisen päivän päättäneessä lehdistötilaisuudessaan.

Stoltenberg myönsi keskiviikkona, ettei hänellä ollut aiemmin keväällä mitään tietoa siitä, että Turkilla tai jollain toisella Nato-jäsenmaalla olisi ongelmia Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemusten suhteen.

Lue lisää: Kaikkonen: Suomi valmis neuvotteluihin koska vain – Naton pääsihteeri myönsi Turkin linjan tulleen yllätyksenä

Torstain tilaisuudessa Stoltenberg toisti sen, että Nato jatkaa neuvottelujaan Turkin kanssa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä. Stoltenbergin mukaan Turkin huolet pitää ottaa tosissaan, koska maa on sotilasliiton merkittävä jäsenmaa.

Stoltenberg torjui ajatuksen Turkin vastustuksesta johtuvan viivästyksen Natolle mahdollisesti aiheuttamasta mainehaitasta. Hänen mukaansa Natolla on maine saada päätöksiä aikaiseksi, vaikka siihen vaaditaankin yksimielisyyttä ja vaikka sellaista ei aina aluksi ole olemassa.

Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemukset ovat joka tapauksessa yksi aihe Madridin Nato-huippukokouksessa kahden viikon kuluttua.

Austin: ”Vahvoja demokratioita”

Puolustusministerien kokoukseen Brysselissä myös torstaina osallistunut Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin sanoo, että Suomen ja Ruotsin päätökset hakea Naton jäsenyyttä ovat rohkaisevia ja tervetulleita. Hän toivoo asioiden edistyvän siten, että maiden toive liittyä jäseneksi toteutuu.

Austin nosti Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset esiin oma-aloitteisesti saapuessaan kokoukseen. Lyhyessä kommentissaan hän ei maininnut sanallakaan Turkin esittämiä varaumia Suomen ja Ruotsin jäsenyyspyrkimyksiin. Austin muistutti Naton rakentuvan tiettyjen keskeisten arvojen varaan.

”Suomi ja Ruotsi ovat vahvoja demokratioita, joilla on arvoja, jotka ovat hyvin linjassa meidän arvojemme kanssa – ja myös hyvin kyvykkäitä maita”, Austin sanoi.

Myös esimerkiksi Kanadan puolustusministeri Anita Anand toivotti Suomen ja Ruotsin tervetulleiksi liittoumaan saapuessaan torstaiaamuna kokouspaikalle Naton päämajaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin puhui Brysselissä 15. kesäkuuta.

Pohjustusta Madridin huippukokoukselle

Naton puolustusministerikokouksen toisen päivän keskusteluissa ovat esillä Venäjän hyökkäyssota ja Ukrainan tukeminen sekä Naton oman itäisen sivustan puolustuksen vahvistaminen. Keskusteluilla pohjustetaan Madridin huippukokouksessa kesäkuun lopulla tehtäviä päätöksiä.

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Antti Kaikkonen (kesk.) ja Peter Hultqvist olivat mukana Nato-kokouksen työillallisella keskiviikkona. Niin ikään keskiviikkona Brysselissä järjestettiin Yhdysvaltain johdolla laajempi Ukrainan aseapua koordinoivan yli 40 valtion ryhmän kokous, jossa Suomi oli myös mukana.

Kokouksen jälkeen Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti uudesta miljardin dollarin aseapupaketista Ukrainalle. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitteli apua merkittäväksi puhelussaan Bidenin kanssa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut