Presidenttipari osallistui tänään Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhliin – IS: Niinistö ja Haukio lensivät kotiin heti tilaisuuden jälkeen

Päivän ohjelmaan on kuulunut muassa vierailut Bomarsundin linnoituksen raunioilla ja Kastelholman linnassa sekä tilaisuus Ahvenanmaan itsehallinnosta ja asemasta demilitarisoituna alueena.

Presidenttipari Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saapuivat kesänviettoon perinteisin menoin Naantalin Kultarantaan 5. kesäkuuta 2022.

9.6. 6:21 | Päivitetty 9.6. 22:38

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio osallistuvat tänään Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhliin.

Päivän ohjelmaan on kuulunut muun muassa vierailut Bomarsundin linnoituksen raunioilla ja Kastelholman linnassa sekä tilaisuus Ahvenanmaan itsehallinnosta ja asemasta demilitarisoituna alueena.

Presidenttiparin lisäksi 100-vuotisjuhliin osallistuvat presidenttiparin lisäksi Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia, pohjoismaiden parlamenttien puhemiehet sekä Suomen hallituksen edustajia.

Iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa presidentti Niinistö totesi Ahvenanmaan demilitarisoinnin ja itsehallinnon olevan annettuja asioita, eikä ole syitä siihen, että tilanne muuttuisi.

Niinistö sanoi, että Ahvenanmaan status perustuu Kansainliiton aikaiseen kansainväliseen sopimukseen, johon allekirjoittajamaat ovat edelleenkin sidottuja. Hän painotti, että Suomen tehtävä on puolustaa demilitarisaatiota. Presidentti lisäksi kertoi ilokseen kuulleensa Ruotsin puolustusministeriltä kommentin, että hekin ovat valmiita siihen.

Ahvenanmaa on autonominen, demilitarisoitu ja viralliselta kieleltään ruotsinkielinen maakunta. Itsehallinnon takia ahvenanmaalaisilla on oikeus säätää lakeja sisäisistä asioistaan ja käyttää budjettivaltaa. Ahvenanmaan lainsäädäntöelintä kutsutaan maakuntapäiviksi. Ahvenanmaalaiset valitsevat neljän vuoden välein 30 edustajaa maakuntapäiville.

Ahvenanmaalla on lisäksi oma maakuntahallitus, jonka nimittää maakuntapäivät. Suomen eduskunnassa Ahvenanmaalla on yksi edustajanpaikka.

IS: Niinistö ja Haukio lensivät kotiin

Ilta-Sanomat kertoi puoli yhdeksän aikaan illalla, että presidenttipari lensi yllättäen Ahvenanmaalla järjestetyistä juhlista kotiin Naantalin Kultarantaan.

IS kertoo, että presidenttipari lähti kohti helikopteria heti juhlatilaisuuden jälkeen, joka järjestettiin Julius Sundblomin patsaalla. Ahvenanmaalaismiljonääri Anders Wiklöfin avustaja kertoo IS:lle, että Niinistön ja Haukion oli vielä illalla määrä saapua illalliselle Wiklöfin huvilalle Järsössä.

Niinistöltä ja Haukiolta jäi loppuillan ohjelmasta väliin myös juhlakonsertti.

Presidentin kansliasta kerrottiin STT:lle, että Ruotsin hovia ja Ahvenanmaan maakuntapäiviä (isäntää) oli jo ennen vierailua varoitettu, että presidentti ja hänen puolisonsa saattavat joutua lähtemään heti, kun presidentin aktiivinen osuus on päättynyt eli keskusteluiden ja puheen jälkeen.

”Kun presidentin oli väistämättä palattava, ei hän siten voinut jäädä muiden vieraiden kanssa seurustelemaan illalliselle. Sekä Ruotsin hovi että isäntätaho ilmaisivat jo etukäteen ymmärtävänsä tilanteen täysin”, kansliasta viestitetään.

STT:lle ei kerrottu, miksi presidenttiparin oli väistämättä palattava Suomeen.

Päivitys 9.6.2022 kello 22.38: Lisätty tieto presidenttiparin kotiinpaluusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut