Osa pankki­automaateista on yhä poissa käytöstä – poikkeuksellisen tietoliikenne­häiriön syy epäselvä

Keskiviikkona aamupäivällä pahimmillaan yli 90 prosenttia Automatian Otto-pankkiautomaateista oli suljettu. Iltakahdeksalta suurin osa automaateista oli jo saatu korjatuksi. Vielä torstaiaamuna pieni osa automaateista oli poissa toiminnasta.

Automatian mukaan tietoliikennekatko on sulkenut Otto-pankkiautomaatteja.

8.6. 12:29 | Päivitetty 9.6. 11:34

Aamulehti

Kymmenen Otto-pankkiautomaattia on edelleen torstaina aamupäivällä poissa käytöstä keskiviikkona ilmenneen tietoliikennekatkon vuoksi. Tampereen seudulla kaikki Otto-automaatit on nyt saatu toimimaan. Vielä aikaisemmin torstaina Pirkkalan K-Citymarketin Otto-automaatti oli poissa käytöstä.

Pahimmillaan tietoliikennekatko sulki keskiviikkona aamupäivällä lähes kaikki Automatian pankkiautomaatit, yhteensä 1 027 automaattia. Kaikkiaan Suomessa on 1 121 Otto-automaattia.

”Pahin hetki oli keskiviikkona kello 10–12 välillä. Silloin oli valtava määrä Otto-automaatteja poissa käytöstä valtakunnallisesti. Iltakuuden aikaan automaatteja oli poissa käytöstä enää 50 ja iltayhdeksältä 30”, kertoo Otto-automaateista vastaavan Automatian käteispalveluiden johtaja Petteri Parviainen torstaiaamuna.

Automatialla on Tampereella 45 pankkiautomaattia. Myös Tampereella valtaosa automaateista oli keskiviikkona hetkellisesti poissa käytöstä. ”Tällä logiikalla jos koko maassa 90 prosenttia automaateista on ollut kiinni, Tampere ei poikkea muusta alueesta”, Parviainen sanoi keskiviikkona.

Syy yhä epäselvä

Parviainen kertoo torstaina, että operaattori selvittää edelleen häiriön syytä. Hänen mukaansa ei vielä voida sanoa, mikä varsinaisesti aiheutti katkoksen, mutta syy selviää luultavasti torstain aikana.

Voiko verkkohyökkäys olla mahdollinen häiriön aiheuttaja?

”Operaattorilta ei ole tullut mitään tietoa. Selvittely on käynnissä ja jossain vaiheessa saamme raportin”, Parviainen sanoi keskiviikkona.

Parviainen kuvaili tilannetta poikkeukselliseksi aiemmassa haastattelussa.

”On poikkeuksellinen tilanne. Kun yrittää muistella kokoluokaltaan vastaavia tietoliikennehäiriöitä, näitä joskus on sattunut, mutta ei tule edes mieleen.”

Toisen operaattorin automaatit toimivat

Kilpailija Nokaksella on Tampereella 25 Nosto-pankkiautomaattia. Nokaksen maajohtaja Risto Lepo kertoi keskiviikkona, että Nokaksen automaatit toimivat normaalisti.

Lepo sanoi, että kilpailijan häiriötilanteen vuoksi Nokaksen automaatteihin kohdistui kuitenkin tavallista enemmän kysyntää, jolloin Automatian häiriö saattoi ruuhkauttaa Nokaksen automaatteja.

”Kun toinen ketju on kokonaan poissa käytöstä, silloin (asiakkaat) tietenkin tulevat Nosto-automaateille. Ne tyhjenevät sitten aika nopeastikin. Tapahtumamäärät ovat nyt muutenkin kasvaneet.”

Iltapäivällä hieman ennen kolmea Lepo kertoi, että varmasti joitakin automaatteja ehti tyhjentyä. Hän arvio että 570 automaatista ehkä joissakin kymmenissä on voinut rahat loppua.

Oikaisu 9.6.2022 kello 10.44: Uutisessa väitettiin aikaisemmin virheellisesti, että Tampereella oli torstaiaamuna poissa käytöstä Tampereen Turtolan Citymarketin Otto-automaatti. Todellisuudessa poissa käytöstä oli Pirkkalan K-Citymarketin Otto-automaatti.

Päivitys 9.6.2022 kello 10.44: Uutiseen päivitetty, että koko Suomessa on enää poissa käytöstä 10 Otto-automaattia. Lisätty tieto siitä, että nyt kaikki automaatit ovat toiminnassa Tampereella.

Päivitys 9.6.2022 kello 10.1: Uutiseen lisätty tieto Otto-automaattien nykytilanteesta ja lisätty Automatian käteispalvelujen johtajan kommentit. Päivitetty myös jutun rakennetta.

Päivitys 8.6.2022 kello 14.58: Täydennetty tuoreet tiedot tilanteesta Automatian käteispalvelujen johtajalta sekä Nokaksen maajohtajalta.

Päivitys 8.6.2022 kello 20.04: Täydennetty tieto automaattien tilanteesta sekä kysytty uudestaan, onko häiriön syy selvillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut