20 tuntia myöhästynyt lento tuli kalliiksi matkustajalle – hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion ja nyt matkustaja joutuu maksamaan Finnairille jopa yli 12 000 euroa oikeuskuluja

Matkustajan lento Helsingistä Bangkokiin oli peruuntunut juuri ennen lähtöä. Lopulta hän pääsi perille 20 tuntia suunniteltua myöhemmin.

Finnairin lentokone Helsinki-Vantaan asemalla heinäkuussa 2021.

2.6. 11:46

Helsingin hovioikeus vapautti torstaina lentoyhtiö Finnairin velvollisuudesta maksaa korvauksia matkustajalle myöhästyneestä Bangkokin-lennosta.

Matkustajan lento Helsingistä Bangkokiin oli peruuntunut juuri ennen lähtöä 23. maaliskuuta 2016. Lento lennettiin lentoyhtiön varakoneella seuraavana päivänä. Kone saapui Bangkokiin noin 20 tuntia aikataulusta viivästyneenä.

Syynä alkuperäisen lennon peruuntumiseen oli lentokoneen tekninen vika, joka johtui lentoturvallisuuteen vaikuttavasta piilevästä suunnitteluvirheestä. Suunnitteluvirhe koski polttoaineen määrämittausjärjestelmää A350-laivastossa.

Asiaa käsiteltiin aluksi kuluttajariitalautakunnassa. Se suositteli, että Finnair maksaa siltä korvauksia vaatineelle suomalaismatkustajalle 600 euroa. Lentoyhtiö ilmoitti, ettei se aio noudattaa lautakunnan päätöstä.

Matkustaja nosti kanteen Helsingin käräjäoikeudessa ja voitti jutun siellä. Käräjäoikeus määräsi viime vuoden huhtikuussa Finnairin maksamaan matkustajalle korvauksen viivästymisestä.

Finnair valitti käräjätuomiosta hovioikeuteen, joka kumosi torstaina aiemman tuomion.

Hovioikeuden mukaan lentoturvallisuuteen vaikuttava piilevä suunnitteluvirhe oli Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa määritelty poikkeuksellinen olosuhde, jota ei olisi voitu välttää, vaikka Finnair olisi tehnyt kaikki kohtuudella edellytettävät toimenpiteet.

Kun lennon viivästyminen on johtunut tällaisesta poikkeuksellisesta olosuhteesta, lentomatkustaja ei hovioikeuden mukaan ollut oikeutettu vaatimaansa korvaukseen.

Oikeusprosessi voi tulla matkustajalle kalliiksi. Hovioikeus määräsi hänet maksamaan yli 12 000 euroa Finnairille oikeudenkäyntikuluja.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut